Publicat: 23 August, 2015 - 13:33
Share

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis, duminica, un mesaj cu prilejul Zilei Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului.

"Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului reprezinta un prilej de amintire si compasiune, dar si o ocazie de a privi cu incredere catre un viitor in care dispretul fata de viata si libertatea persoanei nu va mai ramane vreodata nepedepsit.

Totodata, acest moment ne obliga la condamnarea categorica si neechivoca a Pactului Ribbentrop-Molotov si mai ales a consecintelor sale nefaste pentru trecutul tarii noastre", a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat publicat de Administratia Prezidentiala.

Presedintele Romaniei indeamna sa ne amintim, "cu piosenie", de victimele regimurilor totalitare, instalate pe o mare parte din continentul nostru in secolul trecut.

"Iesita de sub zodia totalitarismelor, Romania si-a asumat, odata cu aderarea la NATO si la Uniunea Europeana, valorile democratice si, in numele acestor valori si a identitatii noastre, avem obligatia de a condamna si respinge ceea ce este gresit si nedemn in trecutul nostru recent.

Astfel, aducerea-aminte nu este doar o simpla declaratie simbolica, ci convingerea ca aceasta cale ne va apropia si mai mult unii de altii si ne va face sa reflectam la rosturile memoriei, la menirea increderii in institutii si la importanta drepturilor civile pentru o natiune", a mai spus Iohannis.
El considera ca semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 reprezinta "un moment tragic pentru natiunea romana" si o "borna cinica in istoria secolului XX".

"Dispretul fata de lege si fata de valoarea sacra a fiintei umane a facut posibila existenta unor regimuri criminale care au secerat vietile a sute de mii de oameni nevinovati. Victimele politicilor de exterminare initiate si coordonate de regimurile national-legionar, antonescian si comunist nu trebuie negate, uitate sau minimalizate, ci trebuie onorate si amintite.

Prin masurile si actiunile curajoase si concrete pe care le-a luat in ultimul deceniu cu privire la condamnarea ferma a acestor regimuri, Romania a dovedit ca s-a desprins definitiv de un capitol sumbru al istoriei sale", se mai arata in mesajul presedintelui.

Garantarea unui viitor democratic al natiunii romane depinde insa si de felul in care demonstram zi de zi ca stim sa aparam libertatea, drepturile omului si valorile europene, sustine Iohannis.

"In continuare, trebuie sa fim vigilenti si sa prevenim actiunile si initiativele radicale, utopice si extremiste, inclusiv de pe scena politica, care reprezinta atacuri la statul de drept si la democratie. Fie ca amintirea victimelor sa ramana vesnica in inimile noastre!", a incheiat presedintele Romaniei.

De cand se sarbatoreste Ziua Europeana a Comemorarii Victimelor Stalinismului si Nazismului

In anul 2008, Parlamentul European a desemnat 23 august drept Ziua Europeana a Comemorarii Victimelor Stalinismului si Nazismului.

Aceasta zi a fost comemorata pentru prima data in anul 2011 in Varsovia, sub auspiciile presedintiei poloneze a Uniunii Europene.

A fost emisa atunci "Declaratia de la Varsovia", ai carei semnatari au subliniat necesitatea de pastrare in memoria europenilor a consecintelor regimurilor totalitare criminale si au cerut Uniunii Europene sa cerceteze si sa centralizeze documentele referitoare la crimele comise de aceste regimuri.