Publicat: 21 Mai, 2015 - 20:08
Share

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 21 mai a.c., la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă' din Otopeni, o declarație de presă înaintea plecării la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga (Republica Letonia).

Vă prezentăm textul declarației:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis:

Bună ziua. Voi participa azi și mâine la cel de-al patrulea Summit al Parteneriatului Estic, organizat de Letonia, țara care deține Președinția în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene. Ne dorim ca acest Summit să marcheze un moment important pentru consolidarea relației Uniunii Europene cu statele partenere din Est, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere față de Uniunea Europeană. Mă refer aici la Republica Moldova, Georgia și Ucraina, fa?ă de al căror parcurs european România este direct interesată.

Summitul de la Riga este important din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte pentru că se desfășoară într-un climat regional de securitate mult mai complex decât cel de la Vilnius din 2013. Pe de altă parte, ne aflăm într-o perioadă de revizuire a Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene. Vom face o evaluare a progreselor obținute de parteneri de la ultimul Summit și până în prezent. Este de așteptat ca această evaluare să reconfirme impactul pozitiv al Parteneriatul Estic, ca instrument prin care s-a reușit angajarea și menținerea țărilor partenere într-un proces de reformă și modernizare.

Angajamentul nostru pentru Parteneriatul Estic trebuie reconfirmat. Pentru stabilirea obiectivelor și direcțiilor viitoare de acțiune se va ține cont și de nivelul la care a avansat în relația cu UE fiecare din cei șase parteneri. De aceea, la Riga voi susține principiul diferențierii în funcție de meritele proprii ale fiecărui partener pentru a permite acelora care demonstrează angajament și voință politică să avanseze spre Uniunea Europeană.

România s-a implicat în mod constant în susținerea procesului de asociere politică și integrare economică a statelor din vecinătatea estică. Reafirmarea angajamentului UE față de aceste state este necesară în continuare. Avem nevoie de o viziune strategică pe termen lung, mai ambițioasă și mai clar definită, din partea UE în relațiile cu partenerii. Aceasta trebuie să țină seama inclusiv de faptul că Acordurile de Asociere, respectiv Acordurile de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător nu reprezintă obiectivul final al cooperării lor cu UE.

De asemenea, voi susține ca Uniunea Europeană să-și mențină o ofertă angajantă față de partenerii cei mai performanți, inclusiv în ceea ce privește asistența tehnică și financiară oferită. Summitul de la Riga se va încheia cu o Declarație comună în care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeană și statele partenere pentru perioada următoare.

Îmi exprim speranța că Declarația va conține mesaje clare de sprijin pentru aceste state, astfel încât să se asigure într-o măsură mai mare ancorarea lor pe calea proeuropeană. Dacă aveți două-trei întrebări, de preferat, sigur, despre Summitul de la Riga.

Întrebare: Aș fi vrut să vă întreb, domnule Președinte, dacă ați primit un răspuns de la SRI, referitor la afirmațiile pe care le făcuse Victor Ponta?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am primit un răspuns.

Întrebare: Ne puteți spune?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, răspunsul este foarte simplu: nu există nicio dovadă, nici măcar un indiciu că s-ar fi făcut trafic de influență în chestiunea Codului Silvic.

Întrebare: Cum veți acționa în continuare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În continuare cred că cei care au trebuit să tragă învățăminte le-au tras, este speranța mea. Nu voi acționa în instanță pe cel care a făcut afirmațiile false, fiindcă între timp, într-un fel, și-a cerut scuze.

Întrebare: Aș vrea să vă întreb, domnule Președinte, ce veți face în continuare, dat fiind că ieri a fost respinsă cererea de reexaminare pe Codul Silvic, în Parlament?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Când va ajunge la mine, fiți sigur că o să vă invit și o să vă spun ce voi face.

Întrebare: Intenționați (...)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Intenționez să vă invit și să vă spun atunci ce voi face.

Întrebare: Dacă îmi permiteți, intenționați cumva să atacați și la Curtea Constituțională?

Întrebare: Domnule Președinte, bună ziua! Aș vrea să vă întrebăm de ce ați decis să schimbați locul de conferință? Ați luat această decizie după ce presa a filmat avionul cu care ați plecat?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: A, nu, puteți să-l filmați și acum, nu e niciun fel de problemă și niciun secret. Dar pentru o logistică de tip conferință de presă, această sală mi s-a părut mai potrivită, măcar vă văd pe toți în față, nu în lateral.

Întrebare: Ieri ați mai avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta înaintea depunerii jurământului. Puteți să ne spuneți care a fost subiectul acestei discuții?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranță că pot. A fost vorba despre legea care s-a adoptat și care privește..., amendamentul care s-a adoptat și care privește alocațiile pentru copii și pot să repet. Este un lucru bun că alocația pentru copii a fost dublată. A doua temă a fost vizita pe care o efectuează prim-ministrul în Moldova. M-a informat despre obiectivele vizitei și despre punctele de pe ordinea de zi. și a treia chestiune a fost Tirana — săptămâna viitoare, marți, am decis împreună să reprezinte domnul prim-ministru interesele României la întrunirea de la Tirana.

Întrebare: Domnule Președinte, potrivit surselor diplomatice, se pare că Republica Moldova este invitată să aibă doar așteptări modeste în ce privește declarația finală a summitului de la Riga, ceea ce ne dorim și noi, respectiv acele precizări, acea diferențiere și transcrierea clară a unei perspective europene pentru Republica Moldova. Ce mijloace avem ca, totuși, asta să nu se întâmple și depinde și ce ne dorim și noi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: De asta ne întâlnim, ca să discutăm și să negociem puncte de vedere. Cunoașteți conținutul draftului de declarație, nu vreau să fac acuma remarci despre ce ar putea fi sau ce nu ar putea fi, nu ar fi corect față de parteneri din Uniunea Europeană, dar, evident, trebuie să ținem cont că suntem mai mulți acolo și declarația trebuie să reprezinte un punct de vedere acceptat de toată lumea.

Întrebare: Bună ziua, domnule Președinte. Veți primi în curând la promulgare legea care a trecut ieri în for decizional la Camera Deputaților, care prevede dublarea alocațiilor copiilor. O veți promulga de îndată sau veți cere un punct de vedere Ministerului Finanțelor, al Muncii, în legătură cu impactul bugetar? Mulțumesc.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sincer, mi-am propus să o promulg pe 1 iunie. Dacă ajunge în timp util, sigur. Vă mulțumesc.

Întrebare: Mai avem întrebări.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, mai puneți o întrebare.

Întrebare: Aș vrea să vă întreb, dacă se poate, și de votul prin corespondență, că ați avut o întâlnire astăzi cu parlamentarii din diaspora. Ce ați discutat cu ei, pe scurt, dacă se poate să ne spuneți?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Foarte pe scurt, toată discuția a fost în jurul votului pentru diaspora, vot prin corespondență, vot electronic, variantele care sunt în discuție și i-am rugat în final să fie partenerii mei în a promova un act normativ care înlesnește votul prin corespondență.

Întrebare: Credeți că se va ajunge la un compromis în privința votului prin corespondență? Știți că părerile...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu cred că da.

Întrebare: Până la finalul acestei sesiuni?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta nu cred. Sincer, nu cred că până la finalul acestei sesiuni parlamentare se va ajunge la un punct de vedere transformabil în lege în privința votului prin corespondență; ar fi frumos, dar nu cred.

Întrebare: Asta înseamnă că nu poate fi aplicat, da?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ba da, poate fi aplicat. Oricum, la anul, în primăvară, sunt alegeri locale — acolo nu se pune problema votului din diaspora — și pentru alegerile parlamentare este nevoie ca legea respectivă să fie aprobată înainte de noiembrie.

Întrebare: (...)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vom vedea.

Întrebare: Domnule Președinte, ce v-a convins să îl numiți pe domnul Horodniceanu la DIICOT, având în vedere că ați cerut lămuriri suplimentare și există niște controverse în ce îl privește?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am înțeles, ce m-a făcut? Propunerea înaintată de ministrul Justiției m-a făcut să îl numesc pe domnul Horodniceanu procuror-șef la DIICOT. Vă mulțumesc!

Departamentul de Comunicare Publică

21 Mai 2015