Publicat: 18 Ianuarie, 2017 - 10:12
Iohannis le-a spus membrilor Executivului că e foarte mulţumit de felul în care îşi fac datoria

Update: "Lucrurile au fost discutate cu fiecare minister în parte, au fost aprobate limitele de buget pe fiecare minister, păstrând ceea ce am spus tot timpul — deficitul sub 3% și 2% pentru Apărare. Sunt lucruri care reprezintă angajamentele României și de care ne vom ține", a spus Grindeanu.

Update: "Am adoptat acte normative extrem de importante pentru noi, pentru programul de guvernare pe care o să îl punem în practică. (...) Primul punct pe ordinea de zi a fost o ordonanță de urgență care reglementează un punct la care, de asemenea, ne-am angajat și anume 'Prima chirie'. Săptămâna trecută am avut în primă lectură această ordonanță de urgență", a declarat Sorin Grindeanu.

Update: Premierul Sorin Grindeanu a anunțat miercuri că "un pic înainte de ora 13.00" va pleca spre Statele Unite ale Americii.

Update: România trebuie să dea o lege a grațierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane, a declarat miercuri ministrul Justiției, Florin Iordache.
 

Update: Sorin Grindeanu a spus într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul Justiției, Florin Iordache, că legea grațieri și modificările la Codul Penal au fost trimise spre consultare publică în forma adoptată de minister dar, că faptele de corupție nu vor fi grațiate, iar abuzul în serviciu și conflictul de interese nu vor fi dezincriminate, modificări vor fi făcute doar pentru a pune legislația în acord cu deciziile Curții Constituționale.

Update: Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că potrivit Constituției, "avem voie să dăm grațiere și amnistie", deci aceste lucruri "nu sunt împotriva legii".
"Conform Constituției, avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie că avem voie să facem lucrurile astea? Da. Deci nu sunt împotriva legii", a punctat premierul.

Update: Premierul Sorin Grindeanu a afirmat că în ședința de Guvern de miercuri se vor dezbate actele normative înscrise pe ordinea de zi.

"Avem o ordine de zi care a fost publicată, e ordinea de zi pe care fiecare dintre dumneavoastră o aveți în mapă, ca să înlăturăm orice fel de lucruri pe care le-am văzut apărând în spațiul public. Așa cum l-am informat pe domnul președinte în discuția avută, noi discutăm despre lucruri care se află pe ordinea de zi. Ceea ce nu înseamnă că, tot conform prevederilor constituționale și atribuțiunilor pe care Guvernul le are, în perioada imediat următoare toate lucrurile pe care ni le propunem să le facem, și noi și Parlamentul, să le putem adopta în ședințele de Guvern. (...) În general sunt lucruri legate construcția bugetară, a legii bugetului, pentru adoptarea unor OUG și a unor HG-uri. De asemenea, e o HG pentru data de 23 ianuarie ca zi liberă, astfel încât să se facă o legătură și cu 24 (ianuarie — n.r.) (...)V-aș ruga domnule ministru al Finanțelor ca în această perioadă, dincolo de ceea ce înseamnă zile libere, așa cum ne-am angajat, să trimitem Legea bugetului de stat către Parlament", a declarat Sorin Grindeanu adresându-se membrilor Executivului.

Update: Iohannis le-a spus membrilor Executivului că e foarte mulţumit de felul în care îşi fac datoria
Ședința de Guvern a început. În debutul ședinței, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că discuțiile vor urma agenda stabilită anterior.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a spus că premierul Sorin Grindeanu s-a angajat să nu pună pe ordinea de zi suplimentară ordonanța de grațiere și cea de modificare a codurilor penale.

”Sunt doi elefanți în încăpere și nimeni nu vorbește despre asta: Ordonanta de grațiere și cea de modificare a codurilor penale. Evident că am discutat despre ele cu premierul, de dimineață. Premierul mi-a spus că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni. Subliniez si sper sa fiu in asentimentul premierului, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nici o ședinta de Guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate sub conducerea ministrului Justiției, a ministrului de Interne și al ministrului delegat pentru Afaceri Europene. Să fie puse în transparență”, a subliniat Klaus Iohannis.

Iohannis a mai spus că a avut o discuţie "foarte aplicată" cu premierul Sorin Grindeanu, şeful statului transmiţându-le membrilor Executivului că e foarte mulţumit de felul în care îşi fac datoria.

Președintele Klaus Iohannis participă la ședința de Guvern care are loc, miercuri, la Palatul Victoria. De altfel, la sedinta de guvern de miercuri e posibil sa se discute o ordonanta de urgenta pentru gratierea unor categorii de infractiuni, dar si pentru redefinirea pana aproape de dezincriminare a unor infractiuni.

Potrivit articolului 87 din Constituția României, Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii și prezidează ședințele Guvernului la care participă..

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declara, marți, în fața sediului CSM, că, din punctul său de vedere, amnistia nu trebuie luată în calcul, dar că grațierea este o soluție pentru diminuarea gradului de ocupare din penitenciare, mai ales că este susținută de asociațiile profesionale.

Legea grațierii se referă la pedepsele aplicate de instanțe asupra unor persoane, dar amnistia face referire la anumite infracțiuni.