Publicat: 13 Octombrie, 2018 - 20:38

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit vineri, 12 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o delegație a Comisiei Europene din care au făcut parte domnul Martin Selmayr, Secretarul General, și doamna Clara Martinez Alberola, șef de cabinet al Președintelui Comisiei, domnul Jean-Claude Juncker.

Discuțiile s-au axat, în principal, pe subiectul viitoarei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene. Au fost abordate teme legate de viitorul Uniunii Europene, procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune şi viitorul buget al Uniunii post-2020.

În cadrul întâlnirii, Președintele Klaus Iohannis a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și a exprimat aprecierea pentru buna cooperare cu Comisia Europeană de până în prezent, pledând pentru o colaborare consolidată cu Comisia în timpul mandatului României.

Președintele României a subliniat faptul că, pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, țara noastră va acționa ca un mediator (honest broker) şi un facilitator de consens între statele membre ale Uniunii şi instituțiile europene, astfel încât să poată contribui la avansarea semnificativă a dosarelor legislative şi non-legislative pe care le va gestiona în această perioadă.

Președintele Klaus Iohannis a menționat că Președinția română la Consiliului Uniunii Europene va plasa cetățeanul în prim plan. În acest sens, se va acționa pentru a oferi cetățenilor europeni rezultate concrete și pentru a contribui, în acest fel, la conturarea unei Uniuni mai puternice, mai democratice şi mai apropiată de cetățenii săi.

Legat de viitorul Uniunii Europene, Președintele României a menționat că Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019 își propune să fie un moment marcant prin stabilirea viitoarei agende strategice a Uniunii pentru perioada 2019-2024.

Cu privire la viitorul Cadrul financiar multianual post-2020, Președintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că Uniunea are nevoie de un viitor buget echilibrat, capabil să ofere un răspuns adecvat noilor provocări ale Uniunii, dar şi o finanțare adecvată a politicilor tradiţionale - coeziunea şi agricultura - pentru realizarea obiectivelor europene pe termen lung. În acest sens, Președintele României a subliniat că țara noastră va acționa pentru obținerea unor progrese semnificative în negocierea viitorului buget al Uniunii. 

Ținând cont de faptul că retragerea Marii Britanii ar trebui să aibă loc pe perioada mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis  a reliefat faptul că țara noastră va trata cu maximă atenție acest dosar, fiind prioritară finalizarea negocierilor şi ajungerea la un Acord de Retragere, dar şi implementarea acestui acord şi a dispozițiilor tranzitorii după data de 29 martie 2019.

La rândul său, Secretarul General al Comisiei Europene a ținut să asigure partea română că va beneficia de sprijinul instituției europene în desfășurarea mandatului României la Consiliului UE. Totodată, domnul Martin Selmayr a exprimat speranța privind înregistrarea unor evoluții substanțiale în cadrul principalelor dosare pe care România le va gestiona în primul semestru din 2019.

 

Tag-uri Institutii: