Publicat: 14 Decembrie, 2016 - 19:17

Traian Băsescu poate fi prim-ministrul României dacă găsește o coaliție care să îl sprijine, a declarat președintele Klaus Iohannis, după prima rundă de consultări cu partidele de la Palatul Cotroceni. Declaraţia preşedintelui Iohannis vine în contextul în care liderul PMP s-a oferit să prea postul de premier. Băsescu a spus că este cel mai bun premier pe care îl poate da dreapta politică. Am văzut că partide mai mari nu au venit cu propuneri de premeiri, așa că am venit noi, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, după consultările avute la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai atras atenţia Partidului Social Democrat că "atitudinea necooperantă" cu șeful statului "este nesănătoasă".

"O notă discordantă în această rundă de consultări au făcut PSD și ALDE care nu au binevoit să vină la aceste consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu președintele României este nesănătoasă", a declarat Iohannis.

Iohannis a punctat că niciunul dintre partidele prezente miercuri la consultări nu a avansat o propunere de premier.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 14 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

'Bună seara!

Am avut astăzi o rundă de consultări cu partidele politice care vor intra în noul Parlament, o rundă de consultări care, după părerea mea, a fost necesară și am constatat că toți cei care au binevoit a participa la întâlnirile de astăzi au fost tot de aceeași părere, că aceste discuții au fost binevenite.

Toți reprezentanții partidelor mi-au prezentat pe scurt opiniile lor în legătură cu alegerile. În general, lumea a apreciat faptul că alegerile au fost bine organizate și s-au desfășurat în condiții foarte bune.

Partidele mi-au prezentat, fiecare în parte, cum văd în continuare posibile alcătuiri de guverne, ce probleme sunt prioritare pentru fiecare în parte. Aceste lucruri vi le-au prezentat la ieșirea de la consultări și nu aș vrea să reiau eu aceste teme.

O notă discordantă în această rundă de consultări au făcut PSD și ALDE, care nu au binevoit să vină la aceste consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu Președintele României este nesănătoasă.

Am convenit cu toate formațiunile care s-au prezentat astăzi că ne vom revedea la o nouă rundă de consultări, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcțiune.

Dacă aveți întrebări, poftiți!'

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Unul dintre partidele care a fost astăzi la consultări, mai precis PNL, a luat în calcul, e drept, cu șanse mici, și varianta ca toate partidele de dreapta să reușească să formeze o alianță. Vedeți posibilă o asemenea variantă? Inclusiv cu ALDE?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aritmetic, sigur, este posibil. Dacă va fi posibil și politic, vom vedea.

Jurnalist: Spuneți că este posibil aritmetic o astfel de variantă. Domnule Președinte, românii au votat PSD într-o proporție covârșitoare, au majoritatea. Trebuie să fie premierul de la PSD?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament.

Jurnalist: Nu de la partidul care a câștigat majoritatea și ar putea să vină și aritmetic?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că v-am răspuns foarte clar.

Jurnalist: Doamna Laura Codruța Kövesi a primit un verdict din partea acelei comisii, s-a spus că nu a plagiat, deși au admis și cei de acolo că 4% din teza doamnei Kövesi este copiată. Dumneavoastră ca profesor, și ați avut și declarații în acest sens, că și dacă trei rânduri sunt copiate, atunci acea persoană ar trebui să plece. Ce ar trebui să facă acum șefa DNA?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Doar că nu mai sunt profesor, ci sunt Președinte, și în calitate oficială vă spun că, pentru această chestiune, competenți sunt cei din CNATDCU.

Jurnalist: Moral, cum vedeți situația, ca șefa DNA să aibă un astfel de verdict și să se spună că, totuși, 20 de rânduri nu au fost ale dânsei?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu este rolul meu să interpretez aceste detalii. Dacă CNATDCU a dat decizie de neplagiat, atunci iau această decizie de bună.

Jurnalist: Domnule Președinte, în aceste condiții, Dacian Cioloș rămâne încă o opțiune pentru poziția de Premier, din punctul dumneavoastră de vedere?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Înainte de a avea consultări cu toate formațiunile politice, nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune. Este clar că, după ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări, și atunci chiar voi aștepta să vină toată lumea și să spună dacă vor Premier, după care o să fiu în situația să judec propunerile și să mă gândesc la o desemnare.

Jurnalist: Ca să înțelegem bine, ați luat în calcul și varianta în care, în urma redistribuirilor, PSD va avea majoritate absolută? Atunci, ar trebui doar pe ei să îi chemați la consultări.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Păi, de asta așteptăm rezultatul final.

Jurnalist: În această rundă de consultări de astăzi, vreunul din partide v-a avansat și o nume, o propunere pentru funcția de Premier?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Niciuna din formațiunile de astăzi nu a revendicat acest lucru și nici nu au venit cu propuneri.

Jurnalist: Fostul Președinte al statului, Traian Băsescu, menționa astăzi că v-a spus că ar putea să fie cea mai bună propunere pentru funcția de Premier. Ar putea fi o soluție care să stea în picioare, o variantă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă găsește o coaliție care îl sprijină.

Jurnalist: Dacă PSD nu va veni nici la următoarele consultări, luați în calcul să faceți o desemnare din cadrul altui partid, sau din afara PSD-ului?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, eu abordez chestiunea foarte serios.

Jurnalist: Deci vă așteptați să vină PSD la consultări săptămâna viitoare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Evident!

Jurnalist: Există posibilitatea să propuneți, să desemnați un Premier, altul decât cel propus de partidele parlamentare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Constituția îmi dă, sigur, acest drept, dar eu o să rămân în zona negocierilor și voi propune, voi desemna, o persoană care este discutată și negociată cu o coaliție care va putea să aibă o majoritate în Parlament.

Jurnalist: Astăzi Curtea Constituțională a declarat constituțională legea care majorează salariile, urmează să ajungă la dumneavoastră. Ce decizie veți lua mai departe cu această lege, veți promulga, o veți trimite mai departe la Parlament?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O voi promulga!

Jurnalist: Care va fi semnul sau indiciul că un partid sau o majoritate, dacă un partid nu reușește să aibă o majoritate absolută, cum vă va convinge că o coaliție are majoritate în Parlament, de exemplu, PSD — ALDE?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Tot aritmetic!

Jurnalist: și pe baza a ce anume, a votului pe conducerile Camerelor, sau care va fi exact principiul care va sta la baza ideii că o coaliție are majoritate?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Calcul simplu pe mandate, sigur că da!

Jurnalist: Având în vedere că au participat la consultări și persoane care nu vor face parte din viitorul Parlament și nu vor vota, în consecință, nici Guvernul, care a fost relevanța discuțiilor cu persoane precum domnul Aurel Vainer? Au mai fost și alte persoane care chiar nu vor fi parlamentari.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am invitat partidele și le-am invitat să vină cu o delegație formată din maxim cinci persoane fără să condiționez de calitatea de parlamentar. știți, partidele din România au și președinți, și vicepreședinți, și membri importanți, și nu neapărat toți sunt parlamentari. Exista politicieni care nu sunt parlamentari.

Jurnalist: Aș dori să vă întreb un lucru legat despre criteriul dumneavoastră de integritate, pe care l-ați enunțat înainte de campanie, în campania electorală, imediat după rezultatul alegerilor. și vreau să vă întreb cum vedeți alegerile făcute de români în contextul în care au trimis în Parlament liste de senatori și deputați cu probleme penale.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici pot să vă spun foarte simplu: poporul întotdeauna are dreptate.

Jurnalist: Majoritatea se va verifica dacă două partide care trec de 50% rostesc în fața dumneavoastră același nume?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În realitate lucrurile sunt mai simple. Partidele se organizează în coaliții, își numără fiecare mandatele și, în practică, cei care au mai multe propun ceva și ceilalți nu.

Jurnalist: Ieri a avut loc o discuție telefonică între Liviu Dragnea și Premierul Dacian Cioloș, este de notorietate acest lucru. Liviu Dragnea i-a cerut Premierului să amâne reducerea TVA și eliminarea unor taxe, lucruri care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Cum vedeți o astfel de solicitare? Cum vedeți relația dumneavoastră cu un posibil guvern PSD care a demarat cu astfel de solicitări?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu am niciun motiv să văd relația cu orice Guvern altfel decât instituțional corectă. Iar ce au discutat Premierul cu președintele unui partid nu vreau să comentez eu. Nu au decât cei implicați în discuție să o comenteze, dacă doresc.

Jurnalist: Dar cu amânarea acestor măsuri ați fi de acord?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este vorba de prorogări și acestea se pot face prin diverse mecanisme, de exemplu prin ordonanțe. Dacă se prorogă sau nu, este mai degrabă decizia Guvernului decât a altcuiva în această fază târzie din an. Se putea face foarte simplu prin lege dacă s-ar fi apucat cineva mai devreme. Vă mulțumesc! Vă doresc o seară bună!