Publicat: 8 Noiembrie, 2016 - 12:53

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 8 noiembrie a.c., o declarație de presă, în urma primirii miniștrilor afacerilor externe participanți la reuniunea ministerială a Formatului București.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

'Bună ziua!

Am avut astăzi o întâlnire cu miniștrii de externe și reprezentanții celor nouă state aliate ale flancului estic, care se află în România pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din Formatul București, găzduit de noi astăzi, aici.

După cum știți, Formatul București a fost consacrat ca atare prin reuniunea la nivel de șefi de stat și de guvern pe care am găzduit-o chiar aici, în această sală, exact acum un an, în noiembrie 2015, la inițiativa mea și a președintelui Poloniei. Întâlnirea ministerială de astăzi are loc ca urmare a deciziei adoptate în cadrul acelei întâlniri, de a păstra formatul și de a avea întâlniri regulate.

Așa cum reiese și din Declarația comună adoptată atunci, anul trecut, am convenit că acest format este o platformă foarte utilă de consultări pe teme de interes comun, în beneficiul securității euro-atlantice.

Acest format reconfirmă rolul țării noastre la nivel regional și în cadrul NATO. Acest format facilitează armonizarea contribuției acestor state la procesele în curs la nivelul Alianței, pe baza experienței și expertizei pe care o deținem împreună și a intereselor comune de securitate.

Acest format acționează în deplină concordanță cu principiile solidarității și indivizibilității securității statelor membre NATO.

Vă amintiți, probabil, că am discutat despre utilitatea Formatului București cu omologul meu polonez la vizita bilaterală pe care am avut-o la Varșovia, după încheierea Summitului NATO. Am decis atunci ca dialogul în acest format să continue, inclusiv în perspectiva organizării, anul viitor, a unei noi întâlniri a șefilor de stat sau de guvern participanți la Formatul București.

Sunt convins că reuniunea de astăzi, organizată de Ministerul Afacerilor Externe român, va fi de substanță și va permite un schimb de opinii aprofundat asupra stadiului implementării deciziilor adoptate la Varșovia, precum și asupra altor aspecte de interes legate, sigur, de securitatea din regiune.

Este o întâlnire utilă și care se desfășoară într-un moment important. Este un moment important pentru relația transatlantică, care rămâne esențială pentru securitatea europeană și pentru securitatea regiunii. Statele Aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei.

Este un moment important și pentru NATO ca organizație. Alianța este în plin proces de implementare a deciziilor ambițioase de la Varșovia, într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluționarea focarelor de criză, dar și de noi tensiuni.

Așa cum se arată în declarația adoptată de șefii de stat și de guvern în noiembrie anul trecut, statele din Formatul București au o responsabilitate specială în ceea ce privește securitatea și stabilitatea de la Marea Baltică și de la Marea Neagră. Sper ca discuțiile ministeriale de astăzi să contribuie la îndeplinirea cu succes a acestei responsabilități.

De altfel, pentru a aprofunda temele de pe agenda NATO, voi avea în continuare o întrevedere cu noul Adjunct al Secretarului General al NATO, doamna Rose Gottemoeller, acum, la ora 11:00. Suntem onorați că înaltul oficial Aliat efectuează la București prima sa vizită într-un stat Aliat, după preluarea mandatului.

Voi discuta cu doamna Gottemoeller despre prioritățile actuale ale NATO, cu accent asupra stadiului și perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia.

Astfel, vom aborda atât aspectele legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe flancul estic, mai ales, sigur, cele privind România, cât și despre creșterea rolului Alianței în proiectarea stabilității, prin dezvoltarea sprijinului pentru țările partenere.

România este ferm angajată să își îndeplinească toate obligațiile ce-i revin pentru asigurarea securității în această parte a lumii.'

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Domnule Președinte, ieri deputații au votat majorările salariale pentru Educație și Sănătate. Există, însă, suspiciunea fraudei și acuzația că votul s-ar fi dat în absența cvorumului. Cum priviți situația și ce este de făcut?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste lucruri se vor lămuri, desigur, între cei care trebuie să lămurească chestiunea, bănuiesc în Parlament. Iar în ce privește legea, eu sunt pozitiv. Aștept legea la promulgare. Vă mulțumesc!
Departamentul Comunicare Publică

Localizare: 

Geolocation is 47.0962179, 26.9272569