Publicat: 16 Octombrie, 2018 - 14:47
Share

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 16 octombrie a.c., o alocuţiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Confederaţiei patronatelor italiene, la sediul Confindustria:

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

"Domnule Preşedinte al Confindustria,

Domnule Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României,

Distinşi reprezentanţi ai mediului de afaceri italian şi român,

Stimaţi invitaţi,

Îmi face o deosebită plăcere să deschid acest Forum economic şi mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră, aici, la Roma, în anul în care România sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri. 

Evenimentul de astăzi reprezintă o ocazie în plus de a consolida dimensiunea economică a parteneriatului dintre ţările noastre în cadrul Pieţei Unice Europene. 

Numeroasa comunitate românească din Peninsulă şi vorbim aici de peste 1,2 milioane de cetăţeni, contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei, dar şi a societăţii italiene. 

Totodată, salut şi aportul importantei şi numeroasei comunităţi italiene din România la prosperitatea ţării noastre.

Italia, una dintre cele mai mari economii globale şi cea de-a treia economie a Zonei Euro, este cel de-al doilea partener comercial al României, iar schimburile comerciale arată o tendinţă consistentă de creştere, în evaluarea specialiştilor acest trend va continua.

Doar în prima jumătate a acestui an, valoarea schimburilor a fost de aproape 8 miliarde de euro, cu peste 6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu perspectiva de a depăşi 15 miliarde de euro pentru anul 2018, ceea ce reprezintă cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani.

Doamnelor şi domnilor,

Este de apreciat faptul că se înregistrează o creştere remarcabilă a activităţii antreprenoriale a cetăţenilor români din Italia. Sunt zeci de mii de companii înfiinţate de români în Italia, cu activitate în diverse ramuri ale economiei italiene, precum construcţii, comerţ, industrie şi, sigur, diverse activităţi în servicii. 

De cealaltă parte, întreprinzătorii italieni sunt deosebit de activi în România, cu investiţii directe de aproximativ 2,5 miliarde de euro. 

Această cifră plasează Italia pe primul loc în topul ţărilor de origine ale antreprenorilor care au înfiinţat companii în România şi pe locul cinci în clasamentul investiţiilor străine în economia noastră.

Ne dorim consolidarea exporturilor româneşti cu tradiţie pe piaţa italiană din partea unor industrii precum cea auto, a maşinilor şi echipamentelor electrice şi automatizărilor, industria confecţiilor sau a mobilei. 

Totodată, încurajăm interesul investiţional pentru domenii precum IT&C, sectorul agro-alimentar bio, turism sau servicii financiare.

Stimaţi întreprinzători,

România înregistrează, în prezent, o creştere economică estimată să atingă 4 sau chiar 5% în acest an, iar economia noastră oferă o serie de avantaje competitive şi programe de sprijin, oportunităţi pe care vă îndemn să le fructificaţi.

Italia beneficiază de o puternică tradiţie antreprenorială şi tocmai de aceea vă încurajez pe dumneavoastră, oamenii de afaceri italieni şi români din Italia, să exploraţi avantajele competitive ale economiei României.

Mă refer în special la sectoare precum cel energetic, al producţiei industriale sau IT&C, comerţ şi servicii, domenii care au figurat şi pe agenda Summitului celor Trei Mări, pe care România l-a găzduit, cu succes aş putea spune, recent.

Dumneavoastră, oamenii de afaceri români din Italia, aveţi un rol important în a aduce sau a repatria, ca să folosesc un termen potrivit acestui context, experienţa şi spiritul întreprinzător pe care le-aţi dobândit aici. 

Mai mult, vă invit să-i antrenaţi în acest demers şi pe partenerii dumneavoastră italieni şi să deveniţi astfel, ca să mă exprim aşa, veritabili "ambasadori de afaceri" ai României. 

Ca întreprinzători, dumneavoastră cunoaşteţi cel mai bine faptul că mediul de afaceri are nevoie de un cadru legislativ eficient, de instituţii puternice, legi stabile şi predictibile. Deci, stabilitate şi predictibilitate.

Din această perspectivă, este esenţială implicarea dumneavoastră în relaţia cu autorităţile publice şi clasa politică, lucru la fel de valabil în Italia, ca şi în România. 

Doar astfel putem susţine, în mod durabil, investiţiile, antreprenoriatul şi valorile economiei de piaţă. Dincolo de oportunităţile existente, vă încurajez să reflectaţi şi la câteva teme cu relevanţă pentru dezvoltarea pe termen lung a economiilor noastre. 

Am în vedere aici dezvoltarea şi consolidarea infrastructurii de transport, a celei energetice, stimularea IMM-urilor, dar şi teme precum digitalizarea economiei şi a administraţiei publice, investiţiile în educaţie şi formarea profesională de vârf, cu un accent deosebit pe integrarea tinerilor pe piaţa muncii.

Stimaţi invitaţi,

Viitorul Uniunii Europene trebuie să ne preocupe pe fiecare dintre noi, iar prosperitatea noastră depinde de modul în care vom fi în măsură să contribuim, pe termen lung, la creşterea nivelului de trai pentru toţi cetăţenii Uniunii. Provocările aduse de globalizare, dar şi de contextul geo-politic actual ne obligă să fim solidari şi să lucrăm împreună în direcţia atingerii convergenţei economice şi a coeziunii sociale. 

Este foarte important ca decidenţii politici europeni să audă vocea mediului de afaceri pe subiecte de interes comun, precum stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă, încurajarea antreprenoriatului şi, sigur, protejarea intereselor noastre în cadrul negocierilor comerciale internaţionale, o temă care a redevenit de o importanţă atât de mare, încât pe mulţi se pare că ne-a luat un pic prin surprindere.

Cu gândul la viitor, vă invit să reflectaţi la un subiect pe care îl consider vital pentru prosperitatea generaţiilor viitoare, anume modalităţile prin care se poate promova o "politică industrială de vârf" pentru Uniunea Europeană, capabilă să genereze competitivitate în domenii precum robotica şi industria 4.0, Piaţa Unică a datelor digitale sau inteligenţa artificială. Şi chiar înainte de a veni la deschiderea Forumului, am avut o discuţie foarte substanţială pe această temă.

Trebuie să depăşim gândirea naţionalist-izolaţionistă şi să creăm realmente o economie europeană puternică. Fără acest pas de integrare profundă a economiilor noastre, Uniunea Europeană nu va putea să păstreze locul de vârf pe care îl are în economia globală. Şi aceste domenii de vârf, de tehnologii de mare actualitate, sunt primele unde se simte nevoia unei integrări mai profunde, unei colaborări mai intense şi a unei dezvoltări care se poate face doar dacă mai multe economii naţionale lucrează împreună. În situaţia ideală, evident 28, sau într-o situaţie mai puţin ideală în care ne vom găsi anul viitor, 27, dar acest 27 este obligatoriu.

Doamnelor şi domnilor,

Reprezentanţii companiilor prezente aici, ai camerelor de comerţ, ai asociaţiilor patronale şi sectoriale, dar şi autorităţile trebuie să creeze condiţiile pentru dezvoltarea dialogului şi cooperării pe baze permanente. 

Sunt convins că întâlnirile "business-to-business" din cadrul Forumului vor fi valorificate pentru a consolida punţile de legătură existente şi a identifica noi oportunităţi de afaceri şi noi oportunităţi de investiţii.

Vă doresc mult succes, vă doresc să folosiţi această ocazie şi alte ocazii similare să vă dezvoltaţi afacerile şi să reuşim împreună să facem ceea ce ne dorim: o economie europeană mai performantă, mai competitivă! Vă doresc mult succes!"

 

 

Tag-uri Nume: