Publicat: 12 Mai, 2016 - 10:55
Share

Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO susțin o conferință de presă. Iohannis a reiterat că scutul de la Deveselu este defensiv. ”Prezența dumneavoastră în România reflectă importantă pe care NATO o oferă țării noastre”, a spus Klaus Iohannis la începutul întrevederii. 
  
”România rămâne un partener de încredere implicat activ în adoptarea și implementarea deciziilor NATO. Suntem un aliat credibil. Situația din vecinătatea estică a NATO continuă să fie volatilă. Apreciez în mod deosebit participarea domnului Stoltenberg la ceremonia de astăzi de la Deveselu. O spun încă o dată, sistemul antirachetă din România are rol defensiv, este îndreptat împotrivă unor amenințări cu rachete balistice din afară spațiului european. Cred că este esențial că la summit-ul de la Varșovia să adoptăm poziții echilibrate în legătură cu riscurile de securitate din afară spațiului euro-atlantic”, a mai spus Iohannis. 
  
Președintele a mai spus că România își dorește stabilirea cadrului unei prezente aliate permanente la Marea Neagră, bineînțeles cu respectarea acordului de la Montreaux și că țara noastră susține continuarea politicii NATO a ușilor deschise. ”Cred că susținerea partenerilor estici trebuie să se bucure de un profil sporit pe agendă NATO.  Țara noastră va continuă să fie un furnizor de securitate în regiune. Singurele soluții viabile rămân cele politice, nu cele militare”, a mai spus Iohannis. 

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltemberg, este de părere că România este un aliat foarte angajat și de încredere, care a contribuit de-a lungul anilor la securitatea noastră comună. 
  
”Vă mulțumesc pentru angajamentele și contribuția României la NATO. Organizația a sporit prezența în partea estică a Alianței, inclusiv aici în România. Vom consolida prezența forțelor NATO dacă este necesar, nu pentru a ataca, ci pentru a ne apăra securitatea”, a declarat Stoltemberg.  
  
Stoltemberg a mai spus ”România și-a asumat un angajament major de a crește bugetul apărării la 2% din PIB”, iar acest fapt demonstrează că țara noastră își respecttă angajamentele. ”Va încurajez să continuați pe această cale, apărarea securității cetățenilor este esențială. România joacă un rol cheie și în ceea ce privește Republică Moldova, Ucraina și Georgia”. 
  
Jens Stoltemberg a transmis că aduce un omagiu celor doi ofițeri români care și-au pierdut recent viață în Kandahar, în timpul misiunii din Afganistan.  
  
 El a vorbit, de asemenea și despre situația tensionată cu Rusia. ”Este imposibil că sistemul de la Deveselu să doboare rachete balistice rusești. 
 Nu văd niciun motiv pentru care el să justifice tensiunile. Amenințările Rusiei sunt iresponsabile. Rușii știu că nu este un sistem îndreptat împotriva Rusiei. Nu ne dorim un nou război rece și vom continuă să depunem eforturi pentru o relație mai constructivă cu Rusia. Ne dorim un dialog transparent, nu vedem nicio contradicție cu o apărare puternică.  Avem nevoie de această combinație de putere și angajament politic”, a mai spus oficialul NATO.