Publicat: 18 Octombrie, 2018 - 11:57
Share

 

UPDATE:  Declaraţia de presă susţinută de Preşedintele României, Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European:

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună dimineaţa! Bine aţi venit! Avem Consiliul European şi Summitul ASEM. Consiliul European a debutat aseară cu o cină informală care nu a dus la niciun progres. S-a discutat despre Brexit, însă, din păcate, se pare că momentan progresul se lasă aşteptat şi nu s-a ajuns la niciun acord. Se va lucra în continuare, se va negocia în continuare, dar optimismul s-a redus, ca să mă exprim aşa.

Jurnalist: Vă aşteptaţi ca lucrurile să schimbe în cadrul discuţiilor de zilele acestea?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Vom vedea. Eu mă număr printre cei care speră să se ajungă la un acord, măcar la un acord de ieşire ordonată a Marii Britanii, ca să încercăm pe urmă alţi paşi. Toată lumea speră ca negocierile să reintre într-un ritm care permite un progres.

Jurnalist: S-a convenit asupra prelungirii termenului?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Nu s-a convenit. Este o opţiune, sigur, deocamdată teoretică, nu am luat-o în discuţie, nu am convenit un nou summit, ci dorim să se continue negocierile aşa cum au început şi, la un moment dat, au funcţionat chiar bine lucrurile.

Jurnalist: Pe temele de astăzi ale Summitului privind migraţia, care este poziţia României?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Migraţia, securitatea internă, politica externă sunt temele din această dimineaţă. Aici nu apar noutăţi, practic formalizăm discuţiile de la Summitul de la Salzburg, care s-au concentrat mai degrabă pe teme uzuale. Nu au fost contradicţii, ne-am înţeles atunci şi, cum am spus, vom formaliza o colaborare mai strânsă, pe cât posibil o legislaţie care permite eliminarea conţinuturilor teroriste din internet, colaborare mai strânsă în chestiuni de protecţie civilă. La politică externă, sigur, sper cel puţin eu, să abordăm chestiuni de extindere, chestiuni de sancţiuni, dar nu prevăd evoluţii deosebit de importante. În final, la dejunul de lucru, vom avea o discuţie de tip Euro summit, în format extins, cu participarea tuturor, şi a noastră, ceea ce e foarte bine. Evident, voi sublinia că România doreşte să între în zona Euro, doreşte o abordare serioasă, sustenabilă şi aceste lucruri vor fi consemnate. 

Jurnalist: Sunteţi optimist cu privire la reuşita ţării noastre la a intra în Zona Euro?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Fără îndoială, trebuie să facem diferenţa între rezultatele concrete pe care le avem acum şi care se lasă aşteptate. Deci, nu suntem într-o perioadă în care intrarea în Zona Euro este iminentă, dar este un obiectiv foarte important al României şi se va realiza. Nu se va realiza foarte curând, fiindcă lucrurile se mişcă încet la noi.

Jurnalist: Cum comentaţi faptul că în recentul Eurobarometru în România, la două luni înainte de preluare Preşedinţiei, percepţia românilor privind apartenenţa la Uniunea Europeană cunoaşte un trend descendent şi o susţinere în declin de la 59% la 49%?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta nu este o veste bună, dar cum ştim, aprecierea unei naţiuni asupra problemelor europene ţine, de regulă, de problemele interne, mai mult decât de problemele europene şi confuzia generală creată de coaliţia PSD-ALDE, modul lipsit de transparenţă în care se legiferează, dezbaterile interminabile pe justiţie, unde, de asemenea, PSD-ALDE abordează o conduită total contrară aşteptărilor populaţiei şi ale partenerilor europeni, toate acestea au dus şi la reacţii ale partenerilor europeni şi întreaga situaţie, care este nemulţumitoare, probabil a dus la această scădere. În evaluarea mea, este o scădere temporară şi, în măsura în care reuşim să ne revenim acasă, să începem să legiferăm transparent, să discutăm unii cu alţii, să abordăm o atitudine de bună guvernare - adică guvernarea să se facă pentru cei guvernaţi, nu împotriva celor guvernaţi -, atunci cred că şi atitudinea faţă de Europa va reveni la, zic eu, cote normale de peste 50%.

Jurnalist: Probabil aţi văzut Ordonanţa de urgenţă care modifică recent promulgatele Legi ale justiţiei. În ce măsură credeţi că afectează funcţionarea DNA şi a celorlalte parchete?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Această ordonanţă este foarte îngrijorătoare. Aici avem chiar mai multe lucruri de discutat şi n-aş vrea să intru în multe detalii, o să o fac când ajungem cu toţii acasă, dar câteva idei merită menţionate. Bunăoară, pensionarea magistraţilor este o chestiune pe care eu am semnalat-o, am solicitat Parlamentului o reluare a discuţiei, o reevaluare. N-a făcut-o, ca, după aceea, ministrul Justiţiei să vină fără nicio explicaţie, netransparent, fără consultări publice, ca să schimbe aceste articole. Dar măcar dacă le-ar fi schimbat, în sensul să fi rezolvat problema, nu a rezolvat nimic, pur şi simplu, le-a amânat. S-au introdus, peste noapte, noi condiţii pentru procurori, chestiuni care nu au fost discutate în Parlament şi care nu au fost pregătite. Se ignoră avize ale CSM. Iată de ce am spus că nu se legiferează corect. Lumea se aşteaptă, şi pe bună dreptate, ca legiferarea să se facă într-un mod transparent, după consultări şi, sigur, ţinând cont şi de opiniile sistemului. Or, se vede că această coaliţie PSD-ALDE şi Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii. Nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială şi nici măcar nu va rezolva problemele din Justiţie.

Jurnalist: Vă aşteptaţi sau chiar îi cereţi Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională această Ordonanţă? Aveţi motive să credeţi că sunt elemente de neconstituţionalitate acolo? De exemplu, referitor la eventuala retroactivitate...

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum, nicio lege nu este retroactivă şi nicio ordonanţă de urgenţă, dar ştim că deja sunt solicitări la Avocatul Poporului pentru a sesiza Curtea Constituţională şi, cum aceste solicitări au venit din sistem, eu voi aştepta evoluţiile în continuare şi, după aceea, vom putea să intrăm mai mult în detalii.

Jurnalist: În privinţa numirii la şefia DNA, veţi accepta propunerea venită din partea ministrului Justiţiei, respectiv numirea Adinei Florea la şefia DNA?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Tot aşa, în pregătirea unei discuţii pe care o vom face acasă. România nu poate să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie. Este inadmisibil şi nu voi accepta niciodată aşa ceva! Ne dorim, îmi doresc o luptă anticorupţie serioasă. Pentru asta, DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, o persoana hotărâtă să-şi asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă. Nu este posibil să facem paşi înapoi în lupta anticorupţie, unde România ajunsese să fie dată exemplu pozitiv. Este clar că aici apar, de asemenea, probleme grave în felul cum se aplică procedurile. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care conţine câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte, foarte mult de gândit. Chestiunea mă preocupă si voi face declaraţii pe această chestiune când ne întoarcem în ţară. Iar până atunci, am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, după care putem să vorbim mai mult, Dar, încă o dată, nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupţie din România. 

Jurnalist: Şi din punctul dumneavoastră de vedere, o eventuală numire a Adinei Florea ar reprezenta un pas în spate? Aţi apucat să vorbiţi, o cunoaşteţi, ce părere v-aţi făcut despre ea?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cunosc persoana. Nici nu cred că este nevoie acum să cunosc persoana. Voi studia documentele înaintate pentru nominalizare, după care o să vorbim acasă mai multe. Mulţumesc! O zi bună!

 

 

 

Scăderea încrederii românilor privind apartenenţa la Uniunea Europeană, potrivit celui mai recent Eurobarometru, este una temporară, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles.

"Asta nu este o veste bună. Cum ştim, aprecierea unei naţiuni asupra problemelor europene ţine, de regulă, de problemele interne, mai mult decât de problemele europene. Şi, confuzia generală creată de coaliţia PSD-ALDE, modul lipsit de transparenţă în care se legiferează, dezbaterile interminabile pe Justiţie, unde, de asemenea, PSD-ALDE abordează o conduită total contrară aşteptărilor populaţiei şi ale partenerilor europeni, toate acestea au dus şi la reacţii ale partenerilor europeni şi întreaga situaţie, care este nemulţumitoare, probabil a dus la această scădere", a spus Iohannis, la sosirea la reuniunea Consiliului European.

Tag-uri Nume: