Publicat: 25 Februarie, 2016 - 10:28

update Declarațiile Ralucăi Prună, ministrul justitiei:

Acum 14 ani, cand PNA, cum se numea atunci, s-a infiintat, aproape nimic nu anunta eficienta pe care o va atinge. Cazurile erau putine si irelevante pentru coruptia sistemica cu care Romania se confrunta.

DNA contribuie decisiv la demolarea mitului urban ca in Romania nu e posibila combaterea coruptiei. Ultimului raport arata o crestere semnificativa a numarului de sesizari din partea populatiei, DNA e la o cota de incredere care depaseste semnificativ increderea in alte institutii fundamentale.

Activitatea DNA a aratat ca nu exista derogare de la respectarea legii, ca dosarele nu se intrumenteaza functie de agenda politica si ca mai devreme sau mai tarziu bratul legii e si in Romania ferm.

Ca procurori DNA aveti o profesie grea. Increderea publicului vine cu un pret mare, in care procurorii DNA nu si-au permis niciun compromis. Sunteti supusi multor presiuni din partea publicului, a mass media Nu puteti reusi singuri.

Cum poate contribui executivul: prin asigurarea unui cadru legislativ stabil, prin asigurarea resurselor umane si materiale. Inteleg ca ministru sa promovez o corectare rapida a dispozitiilor CCR ca fiind neconstitutionale, numeroase si unele cu impact negativ.

Un al doilea element e garantarea finalitatii procesului penal prin asigurarea cadrului care sa permita nu doar condamnarea, ci si recuperarea prejudiciilor Agentia pentru recuperarea bunurilor va fi operationala la sfarsitul primului semestru.

Avem nevoie de ANAF, care sa se asigure ca recupereaza in intregime prejudiciile. Avem nevoie de aplicarea curajoasa a confiscarii extinse. Avem nevoie de corecta implementare a directivei europene care priveste confiscarea extinsa.

Ar trebui sa concepem politici publice in care preventia are un rol mai important Trebuie completata cu o politica mai ampla antisaracie, pentru ca inainte de a ucide, coruptia saraceste.

DNA singura nu poate constitui o politica publica si eficienta pe termen lung. Ministerul Justitiei intelege sa acorde preventiei un rol mai important in aducerea la zi a acestei strategii.

Trebuie sa ne asiguram ca DNA are un cadrul legislativ stabil.

Inteleg sa iau act de performanta sustinuta a DNA sa-mi asum functia pe care o am si sa aplic dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef al DNA.

Cifrele din raport sunt elocvente. Va multumesc ca ministru si ca cetatean.

Declarațiile lui Mircea Aron, presedintele CSM:

Actiunile DNA aduc doza aproape zilnica de senzational in presa scrisa, preocuparea acestora nemaifiind goana dupa subiect. Facand abstractie de senzational si indiferent de beneficiile media in zona de rating, e evident ca beneficiul cel mai importat e al societatii. 

Nu e extraordinar sa aplici si sa respecti legea, nu e senzational sa fii independent si impartial cand Constitutia iti da acest drept. 

Nu e o fapta eroica sa trimiti in judecata un infractor, ci o datorie asumata. Ce se apreciaza ca fiind exceptional intre-o societata asezata e perceput ca normalitate.

Sistemul juridic trebuie decuplat de la regimul senzationalitatii. Se pare ca in Romania dispare cultura normalitatii si apare senzationalul. E clar ca e prea mult senzational in Romania. 

Desi societatea romaneasca e in cautare de valori, ca magistrat de cariera si presedinte al CSM, spun ca in Romania justitia e regula, nu exceptia 

Procurorii DNA nu sunt importati dintr-un stat ultraperformant, provin din procurorii scoliti in Romania. Ceea ce poate face diferenta e o calitate intriseca a managementului DNA, va felicit pentru activiate si rezultate 

Raportul evidentiaza un ritm si o calitate speciala a activitatii, DNA actioneaza cu responsabilitate si fermitate pentru strangerea probelor necesare si pentru stabilirea raspunderii penale 

Ce e intr-o oarecare masura surpinzator e ca, desi lupta anticoruptie a fost declarata ca prioritate inca dinainte de aderare, constatam ca numerosi demnitari au subevaluat eficienta institutiilor 

Ingrijorarea pe care trebuie sa o manifestam fata de evolutia fenomenului in propriul sistem. Desi numarul a scazut de la 20 la 19, zona ramane dominata numeric de condamnari ale procurorilor.

Atat timp cat CSM isi indeplineste rolul constitutional, munca procurorilor DNA va fi protejata in fata oricaror presiuni sau acte de intimidare. Felicit conducerea si colectivul DNA pentru rezultatele deosebite si va invit pe toti sa va raportati la justitie ca la o normalitate. Restul va veni de la sine.

Declarațiile lui Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne:

Nimic nu se compara cu confirmarea venita de la cetateni, cel mai important barometru de evaluare al oricarei institutii publice, iar DNA e in topul institutiilor in care cetateanul are incredere.

Evidentiez si activitatea politistilor detasati la DNA

MAI e una dintre institutiile care sprijina activ munca dvs. Acest suport se manifesta prin politie, jandarmerie, departamentul de informatii si protectie interna

In ce priveste colaborarea dintre DNA si DGA, ar trebui consolidata. Am sa cer Directiei generale anticoruptie sa faca toate eforturile pentru acest lucru

Va asigur de tot sprijinul, suportul si respectul MAI

Eduard Helvig, director SRI

Va transmit tuturor salutul si aprecierile SRI, Nu am venit ca un invitat sau observator din afara

SRI e un membru al echipei care lupta impotriva coruptiei. Ne aflam si in acest an in fata unui bilant exceptional al DNA

Suportul masiv al opiniei publice e pe un trend ascendent de la an la an

Din perspectiva SRI lupta anticoruptie e o prioritate de ordin strategic

Scopul SRI e sa reduca amploarea si impactul acestui fenomen asupra cetatenilor

Vreau sa ii asigur pe cei din structurile teritoriale ale DNA acordam o atentie deosebita manierei de colaborare si la nivel teritorial

Romania anului 2016 nu mai e o Romanie resemnata

E limpede ca in Romania coruptia nu mai e acceptata ca mod de viata

E esential parteneriatul institutiilor statului cu cetatenii

In lupta anticoruptie se impune o intensificare a mijloacelor de actiune preventiva

SRI are pe langa rolul de contracarare a coruptiei responsabilitatea majora de prevenire a acestui flagel

Stiu foarte bine ca succesul activitatilor de prevenire nu are impact media, dar e o misiune strategica pe care o indeplinim

Bogdan Licu, prim adjunct parchetul general

Va felicit pentru activitatea absolut extraordinara

Ma raliez parerii doamnei Kovesi, statul trebuie sa acorde o atentie mai mare pentru ducerea la  bun sfarsit a actului de justitie si a recuperarii prejudiciilor, e un lucru esential pentru societatea romaneasca

Un sondaj de opinie arata ca 86,7% dintre intervievati considera ca  actiunile de combatere a coruptiei sunt importante si foarte importante

Asistam pentru prima oara la o suprapunere a activitatii judiciare cu orizontul de asteptare al societatii

Acest lucru a devenit si mai evident la sfarsitul anului trecut, cu tragedia din clubul Colectiv

Combatand coruptia, aparati statul de drept

Urmeaza un an foarte complicat, mai complicat decat altii, in care e nevoie mai mult decat oricand de normalitate

UPDATE: Discursul Liviei Stanciu, președinta Înaltei Curți

Trebuie sa va marturisesc ca am raspuns cu mare placere invitatiei. Prezentarea raportului de activitate reprezinta un moment de o importanta deosebita in viata institutionala a oricarui organism public.

Consider ca este firesc sa incep interventia prin a va adresa Dvs, doamna procuror sef, conducerii DNA, intregului colectiv de procurori si de specialisti din alte domenii care alcatuiesc corpul profesional al Directiei, cele mai sincere si calde felicitari din partea instantei supreme pentru rezultatele de exceptie pe care le-ati obtinut si in 2015.  

Cred ca putem vorbi de o traditie a reusitei in dificila misiune pe care v-ati asumat-o de a lupta in prima linie impotriva acestui flagel, al coruptiei.

Nu o sa insist pe multitudinea de date statistice, dar nu pot insa sa nu remarc cateva date - cifre impresionante ce ne ofera tuturor o imagine mai mult decat clara, obiectiva, a dimensiunii si complexitatii activitatii desfasurate in 2015.

Aceste date releva o crestere impresionanta a numarului cauzelor instrumentate de dvs. comparativ cu 2014, cu peste 20%.

Ma refer la activitatile ulterioare momentului aferent finalizarii procedurilor de judecata.

Daca in ceea ce priveste primul palier, legat de activitatea de preventie, pot sa imi exprim totala incredere ca urmatoarea strategie nationala anticorptie - unde particip permanent la elaborare - trebuie sa identifice cele mai bune mecanisme si practici prin care la nivelul institutiilor publice centrale, locale, mediului de afaceri, fenomenul coruptiei sa fie descurajat si impiedicat sa se mai produca.

In ce priveste al doilea palier, punerea in executare a hotararilor de condamnare pentru coruptie, doresc sa folosesc aceasta ocazie pentru a-mi exprima public profunda ingrijorare asupra riscului pe care ni-l asumam ca societate, riscul acela de a lasa ca eforturile uriase care au fost facute in ultimii ani de sistemul judiciar in lupta anticoruptie sa isi piarda efectele, sa le diminueze prin acceptarea unei lipse de intrasigenta a noastra, a tuturor, si cu atat mai mult a celor cu atributii, in punerea in executare efectiva a masurilor punitive dispuse prin hotarari definitive de condamnare.

Aceasta lipsa de fermitate e manifestata si nu trebuie sa ne facem ca nu o observam.  

Am constatat cu totii, e menifestata prin usurinta cu care persoane condamnate la pedeapsa cu inchisoare pentru fapte grave de coruptie beneficiaza de reduceri de pedeapsa, uneori mult prea mari, ca urmare a scrierilor unor lucarari al caror caracter stiintific e cel putin indoielnic, sau cum se spunea intr-un cotidian britanic, aceste lucrari stiintifice reprezinta realizari uimitoare pentru orice om.

"Productivitatea" din penitenciare, spuneau ei, nu e fondata in niciun mod pe zelul academic. Asistam in Romania, se spunea, la o adevarata academie a infractorilor. Oare ne place despre noi sa spuna asa ceva? 

Infractorii folosesc prevederile legale care spun ca o lucrare stiintifica reprezinta 30 de zile de inchisoare Oare faptul ca in mai putin de 2 ani s-au scris 440 de lucrari nu ar trebui sa ne puna mari intrebari? 

Oare nu aveau dreptate britancii cand spuneau ca in Romania in penitenciare exista campioni ai oamenilor de stiinta? In fata lor ar trebui sa se incline pana si Balzac. 

Lipsa de fermitate despre care vorbeam se manifesta in ultima perioada nu numai pe aceasta latura, ci si prin faptul ca acceptam si ma intreb oare de ce ca parte din dispozitiviul hotararilor de condamnare a coruptilor sa nu fie pusa in executare.

Ma refere in principal la deciziile de recuperare a prejudiciilor si indisponibilizarea bunurilor provenite din infractiuni. Oare nu e necesar pentru noi ca societate sa ne recupaream pagubele?

Fara aceasta ultima componenta a mecanismului de tragere la raspundere intregul demers judiciar nu va ramane decat o simpla zbatere lipsita de nivelul de eficienta ce trebuie atins pentru eradicarea acestui fenomen extrem de grav.

Societatea romaneasca trebuie sa constientizeze aceasta capcana catre care e atrasa si sa inteleaga ce se urmareste prin diverse activitati desfasurate de catre de catre cei care intra in impact cu legea penala.

Spuneam de asemenea ca fenomenul coruptiei e unul dintre cele mai perfide forme de manifestare a raului social.

Daca in marea parte a infractiunilor obisnuite au "chip", se concretizeaza prin acte materiale vizibile, cu consecinte negative ce pot fi sesizate de ochii cetateanului de rand, nu la fel se poate spune de faptele de coruptie, invizibile ochiului cetateanului de rand, dificil de probat.  

Consecintele acestor fapte in timp se propaga tot ascuns, insidios, impiedicand o reactie sociala puternica idn partea societatii. Coruptii si corupatorii fac eforturi uriase pentru a disimula gravitatea unor astfel de fapte, pentru a se erija in victime, incercand sa transforme in ochii pubiclului neavizat actiunile intreprinse de justitie impotriva lor in actiuni presupus abuzive impotriva lor

Iata de ce trebuie sa nu ramanem niciodata nepasatori, sa nu ne fie teama, sa luam pozitie ori de cate ori constatam ca sunt stigmatizati public nejustificat magistrati care isi asuma raspunderea instrumentarii acestui gen de activitate 

Sa nu ii lasam niciodata singuri si sa venim in sprijinul lor, pentru ca increderea in organele statului e piatra de temelie pe care se bazeaza fundamentele unei societati democratice Fara incredere nu vom putea cladi niciodata nimic.

UPDATE: Declarațiile premierului Dacian Cioloș:

In ultimii 25 de ani, Romania s-a confruntat cu un fenomen de mare amploare al coruptiei. Acolo unde viata politica si administratia trebuiau sa actioneze in interes public am asistat la acapararea statului de catre corupti.

A devenit clar ca mai devreme sau mai tarziu coruptia se pedepseste. 

Raportul MCV arata o crestere a sesizarilor din partea populatiei. Cresterea increderii in institutii e posibila doar daca exista un angajament comun parlament - guvern - sistem judiciar.

Puterea executiva poate contribui cu un cadru legislativ stabil, sa creeze cadrul pentru un management profesionist. 

Pregatim lansarea noii strategii anti-coruptie. E important ca in perioada urmatoare Romania sa aloce mai multe resurse prevenirii coruptiei si educatiei.

Trebuie sa ne gindim tot mai serios ca tinerii de azi vor reinnoi in timp clasa politica si corpul functionarilor. E evident ca aceste obiective nu pot fi atinse daca sectorul public e atins de coruptie.

Actiunile de combatere a coruptiei dau rezultate. Sunt constient ca reforma administratiei publice va contribui la reducerea sau eliminarea unor focare de coruptie din administratie.

Teama de a asuma decizii, de multe ori de frica DNA cum s-a impamintenit in ultima perioada, poate veni din lipsa de claritate sau transparenta a cadrului legislativ.

Cred ca teama de DNA nu e din cauza DNA, ci din cauza incapactitatii noastre de a tine pasul cu progresul DNA. 

Luam masuri pentru recuperarea prejudiciilor. In iunie, Agentia speciala va fi operationala. Operationalizarea agentiei va veni in sprijinul masurilor DNA de inghetare a bunurilor obtinute prin coruptie.

Salut eficienta si performanta DNA, precum si increderea cetatenilor in lupta anticoruptie. Reducerea ratei achitarilor de la 10% la 7,3% arata temeinicia activitatii.

 

UPDATE: Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Va felicit pentru bilantul din 2015. Prin prezenta mea aici vreau sa dau inca o data un semnal puternic de sprijin pentru lupta anticoruptie si statul de drept.

De la an la an, acitivitatea DNA a devenit tot mai eficienta. Sunteti un model de institutie functionala si ati creat un standard de performanta. Ati castigat aprecierea cetatenilor, care isi doresc sa traiasca intr-o societate dreapta, fara coruptie 

Rezultatele dumneavostra, apreciate si dincolo de granite, sunt o garantie ca procesul de consolidare a statului de drept se afla pe drumul cel bun.

Remarc mentinerea stabilitatii cadrului legislativ si faptul ca s-a evitat pericolul unor legi precum amnistia, gratierea.

Incuviintarea de catre Parlament ramane insa un capitol cu restante periodice. Imunitatea parlamentara nu are voie sa se transforme intr-o piedica. 

Recuperarea prejudicilor ramane o tema importanta. Nu putem permite ca persoane imbogatite prin incalcarea legii sa se bucure de foloasele necuvenite.

 Cred ca avem nevoie de actiune coerenta din partea autoritatilor si trebuie operationalizate cu adevarat institutiile.

Anul trecut au fost trimise in judecata 497 de persoane cu functii, dintre care 32 de demnitari. Asta ne arata ca flagelul coruptiei continua sa afecteze profund societatea. 

De aceea, lupta anticoruptie nu s-a terminat, ci trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum.

In paralel, cred ca e necesara dezvoltarea unor politici publice si a unei legislatii care sa puna accent pe educarea populatiei privind coruptia, dar si pentru prevenire. Pe langa caracterul judiciar si punitiv, lupta anti-coruptie trebuie sa capete si o dimensiune educativa .

Strategia anticoruptie aflata in lucru la Ministerul Justitiei va insista asupra masurilor de preventie. 

Activitatea DNA are si un alt efect, resimtit deja la nivel profund: a inceput sa schimbe societatea la nivel de mentalitati si practici.

Chiar si ale elitei politice si administrative: legea e aceeasi pentru toti, coruptia e inacceptabila. DNA a arata ca aceste principii nu sunt simple deziderate, ci trebuie si pot deveni realitate. O societate cladita pe acest fundament are mai multe sanse de prosperitate. 

Veti avea in mine un partener. Am convingerea ca veti continua eforturilor pentru consolidarea statului de drept Va urez succes in activitate

update: Laura Kodruta Kovesi, șefa Directiei Anticoruptie:

La bilantul de azi participa procurori, politisti, specialisti, grefieri, precum si invitati din institutiile cu care colaboram. 

Anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la infiintarea institutiei. Anul acesta cifrele sunt mult maimari 

Au fost trimisi in judecata de 5 ori mai multi ministri si parlamentari decat acum doi ani. Am instituit masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro 

Evolutiile pozitive ne dau imaginea unei institutii care actioneaza curajos si eficient. Aceste rezultate ne obliga sa lansam o discutie despre necesara reforma a statului in privinta prevenirii coruptiei 

Dosarele ne arata ca nu am prins toti coruptii. Coruptii ne arata o vulnerabilitate.

Mecanismele se repeta. Exista sectoare in achizitiile publice in care coruptia e generalizata 

Faptele de coruptie au efecte directe asupra noastra, a tuturor. In multe cazuri, sumele date mita sunt obtinute prin evaziune fiscala. Astfel, banii de salarii sau investitii intra in buzunarele functionarilor corupti 

Cetatenii sunt afectati de calitatea drumurilor, cand receptia drumurilor se face dand mita 

In dosarele trimise in judecata, 431 milioane euro reprezinta sumele date mita - adica aproape bugetul pentru cofinantarea bugetului de autostrazi in 2016, 2017, 2018

Sunt tot mai multe condamnari, mai multe dosare. Rezultatele anchetelor DNA trebuie sa fie un semnal puternic. E necesara o strategie anti-coruptie. 

Exista institutii publice in care coruptia creste in fiecare an. S-a triplat numarul de cazuri fata de cei care gestioneaza banul public. 

O treime din numarul sefilor de CJ sunt trimisi in judecata. E o coincidenta? Cu siguranta e rezultatul procedurilor netransparente de achizitii.

In continuare se vor folosi banii cetatenilor pentru cumparat aparatura medicala de la firme de apartament.

Recuperarea produselor infractiunilor a fost o componenta importanta in 2015. A crescut gradul de recuperare. Au fost luate masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro. 

Unii condamnati beneficiaza de complicitatea unor autoritati. 

DNA a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internationale. Este cel mai mare numar de la infiintare. Probele obtinute astfel arata ca nici un infractor nu trebuie sa se simta in siguranta 

In dosarele DNA cu decizii definitive statul roman are de recuperat circa 200 milioane euro. Este important ca hotararile definitive sa fie executate. Sa nu uitam ca aceste sume apartin bugetului de stat si trebuie utilizate in folosul societatii. 

Activitatea procurorilor DNA se face sub controlul judecatorilor. 970 inculpati au fost condamnati definitiv. Pentru prima data in ultimii ani, procentul de achitari a scazut la 7,63%.  

Durata de judecare a scazut, Justitia depune un efort urias pentru investigare si solutionare.

Apoi, vedem deseori cum unii condamnati nu executa integral pedeapsa. Unii sunt eliberati folosind tertipuri administrative. Aceasta duce la scaderea autoritatii statului. Practica judiciara e neunitara. 

Am solicitat recurs in interesul legii ca ICCJ sa decida daca un condamnat poate fi eliberat anticipat fara sa fi fost recuperat integral prejudiciul.

Uneori, oamenii ar vrea ca DNA sa rezolve si probleme pe care nu le avem in jurisdictie Trebuie actiuni preventive anti-coruptie.

Principala provocare e cresterea continua a volumului de activitate. Numarul dosarelor de realizat a depasit 11.000. Fiecare procuror a avut de solutionat in medie peste 100 de dosare.

Avem de solutionat peste 7.100 de cauze in acest moment, dublu fata de cat putem solutiona intr-un an. O solutie e cresterea numarului de procurori si politisti. 

Trebuie acceptat ca nu putem astepta mai mult de la procurori fara strategii de prevenire a coruptiei.

Este necesara o interventie legislativa, dar aceasta nu trebuie sa afecteze competentele procurorilor. Ne dorim sa fim consultati cand e vorba despre modificarea legislatiei. 

A fost vitala interventia cetatenilor si a societatii civile.

Rezultatele obtinute se reflecta si in schimbarea modului in care publicul se raporteaza la DNA: peste 86% din dosarele inregistrate anul trecut se bazeaza pe sesizari ale persoanelor fizice si juridice sau ale unor institutii. DNA se bucura de o incredere de 61%.

La fel ca si anii anteriori, activitatea DNA a fost apreciata si de Comisia Europeana in raportul MCV.

O alta caracteristica a anului 2015 a fost eficienta cooperarii cu principalele institutii partenere, carora le multumesc le multumesc ambasadelor pentru sprijinul si suportul constant.

In 2016, prioritatile DNA vor viza si coruptia in administratia publica locala, in institutiile de control si cele de executare a pedepselor, frauda cu fonduri UE, recuperarea prejudiciilor si confiscarea extinsa.

Toate aceste rezultate pozitive nu ar fi fost posibile fara contributia procurorilor, politistilor si specialistilor. Le multumesc

 

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş participă, joi, de la ora 11:00, la şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2015, la Cercul Militar.

Prezenţa celor doi a fost anunţată de Administraţia Prezidenţială, respectiv Guvern.

Activitatea DNA a fost marcată în anul 2015 de o serie de premiere pentru justiția din România: anchetarea și ulterior trimiterea în judecată a unui prim-ministru în funcție - Victor Ponta - și reținerea unui judecător al Curții Constituționale - Toni Greblă -  și a primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Totodată, anul trecut, s-a înregistrat cel mai mare număr de demnitari trimiși în judecată.
 
Ministrul justiției, Raluca Prună, a declarat recent că ia în calcul prelungirea mandatului şefei DNA, în condițiile unor rezultate foarte bune obținute în lupta anticorupție de Laura Codruța Kovesi.
Iohannis a participat şi anul trecut la şedinţa de bilanţ a DNA. Preşedintele declara atunci că şi-ar dori să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică şi să nu mai fie declaraţii ale oamenilor politici care vizează cazuri instrumentate de magistraţi.

"Trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele politice să-şi respecte angajamentul asumat public de a face mai simple şi mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei. Mi-aş dori, de asemenea, să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică, să nu mai avem declaraţii ale oamenilor politici care vizează cazuri instrumentate de procurori sau judecători", spunea anul trecut Iohannis.