Publicat: 26 Octombrie, 2017 - 18:45

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 26 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe comisarul european responsabil pentru buget și resurse umane, Gunther Oettinger.

Principalul subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel referitor la viitorul Cadru financiar multianual al Uniunii Europene post-2020.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că, pentru România, discuțiile privind bugetul Uniunii post-2020 au o importanță aparte, întrucât țara noastră va fi unul dintre statele membre care vor gestiona negocierile pentru adoptarea bugetului, urmând să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene în semestrul I din 2019.

Președintele României s-a pronunțat pentru un buget viitor al Uniunii echilibrat, capabil să răspundă tuturor așteptărilor statelor membre și ale cetățenilor europeni, care să acomodeze atât noile priorități, cât și pe cele care au condus la reducerea decalajelor și creșterea economică în Uniune. În acest context, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că viitorul buget multianual al Uniunii va consolida unitatea și convergența în cadrul Uniunii Europene.

Totodată, Președintele României a exprimat interesul prioritar al țării noastre pentru asigurarea, în viitorul buget multianual al Uniunii Europene, a unor alocări cât mai importante pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

În plus, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România susține o politică de coeziune și o politică agricolă puternice, pentru a putea răspunde cât mai bine provocărilor economice, de mediu și sociale cu care se confruntă Uniunea.

La rândul său, comisarul Gunther Oettinger a informat despre intenția Comisiei Europene de a prezenta, în cursul lunii mai 2018, propunerea pentru bugetul multianual al Uniunii post-2020, exprimându-și speranța ca acesta să poată fi adoptat cât mai curând posibil în cursul anului 2019.