Publicat: 17 Aprilie, 2019 - 13:11
Cu 0,02% din această sumă făceam toalete în toate școlile...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 17 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuţiune în cadrul conferinţei internaţionale "Întărirea Flancului Estic al NATO: Provocări şi strategii pentru coerenţa măsurilor din regiunea Mării Baltice şi a celor din regiunea Mării Negre".

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

"Domnule ministru,

Mr. Deputy Assistant Secretary Boyse,

Mr. President Doran,

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

General Hodges,

Excelenţe,

Doamnelor şi domnilor,

I am pleased to welcome you at the Cotroceni Palace, at this conference organized by the Center for European Policy Analysis and hosted by the Presidential Administration of Romania.

Our gathering today, which is the third such event organized with CEPA, is yet another proof of the productive cooperation we have with the Center.

Last year, in April, the CEPA event hosted here focused on "Reshaping the Security Environment in Southeastern Europe - A View from Bucharest". It has successfully generated comprehensive debates and substantial policy analyses of the distinguished and experienced participants.

I am sure that our debate today - alongside the expert seminar held yesterday - will be equally valuable and useful.

We have recently marked NATO's 70th anniversary and 15 years since Romania has joined the most powerful and successful Alliance in the history of mankind.

We have accomplished a lot during these years as a NATO member and together with our Allies. But there is still a lot to be done, especially now, when the Euroatlantic security and NATO's Eastern Flank, in particular, are increasingly challenged.

Doamnelor şi domnilor,

Acum şapte decenii a avut loc un moment istoric, care a creat condiţiile pentru existenţa unei lungi perioade de pace şi prosperitate, printr-un angajament politic şi militar solid, fără precedent, bazat pe valori şi principii comune.

Acest angajament este la fel de important acum ca şi atunci. Acum, ca şi atunci, relaţia transatlantică dă forţă Alianţei, oferind posibilitatea adaptării constante a acesteia.

Tema propusă de CEPA pentru dezbaterea de astăzi este deosebit de oportună.

Vom discuta despre întărirea flancului estic al NATO, analizând provocările şi identificând strategiile pentru a asigura coerenţa măsurilor de apărare din regiunea Mării Baltice cu cele din regiunea Mării Negre - toate acestea fiind condiţii esenţiale pentru întărirea eficientă a flancului estic al NATO.

Involuţiile de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acţiunilor Rusiei din ultimii ani, sunt bine cunoscute de către noi toţi. Din păcate, dezvoltările recente nu oferă premisele revenirii la o stare de normalitate. Dimpotrivă, sunt exemple edificatoare ale potenţialului de escaladare existent în regiune.

Zona Mării Negre continuă să fie marcată de conflicte îngheţate şi tensiuni latente. În plus, constatăm accentuarea climatului de confruntare, militarizarea avansată a Mării Negre şi intensificarea acţiunilor hibride, deosebit de periculoase prin efectele lor, care ne vizează atât pe noi, cât şi pe partenerii noştri şi ai NATO din regiune.

Toate aceste realităţi au implicaţii majore, care depăşesc arealul Mării Negre, afectează spaţiul european şi erodează arhitectura de securitate euroatlantică în ansamblul său.

Vreau să fiu foarte clar: securitatea în regiunea Mării Negre şi pe întregul flanc estic se reflectă direct asupra securităţii euroatlantice. Orice deficienţă, orice vulnerabilitate la Marea Neagră devine una a Alianţei, ca întreg, şi invită, pur şi simplu, la acţiuni ostile.

Este pregătită Alianţa să facă faţă acestor provocări şi să furnizeze răspunsuri concrete unui mediu tot mai impredictibil? A demonstrat, până acum, că da: dovezile concrete sunt măsurile adoptate şi implementate începând din 2014, continuând cu cele din 2016, la Summitul de la Varşovia, şi apoi la Summiturile de la Bruxelles din 2017 şi 2018.

Dar nu este suficient! Pentru regiunea Mării Negre se impune, pe mai departe, o abordare articulată şi coordonată în termeni politici, operaţionali şi privind capabilităţile, pentru a restabili echilibrul şi a descuraja acţiunile ostile.

De aceea, am susţinut personal şi voi continua să susţin cu fermitate o prezenţă aliată unitară, consolidată şi mai ales coerentă pe întregul flanc estic.

O astfel de prezenţă este necesară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pentru a realiza o postură eficientă de descurajare şi apărare a NATO.

Rezultatele măsurilor destinate regiunii Mării Negre adoptate la ultimele Summituri NATO sunt vizibile: în domeniul terestru - prin structurile aliate deplin operaţionale pe care le găzduim la Craiova şi în Bucureşti -, iar în domeniile maritim şi aerian - prin activităţile pe care forţele armate române şi cele aliate le desfăşoară împreună.

În 2016 am decis, la Varşovia, consolidarea profilului regiunii Mării Negre pe agenda NATO, iar la Summitul de la Bruxelles din 2018 Alianţa a organizat, pentru prima dată, inclusiv la iniţiativa României, un Consiliu Nord-Atlantic dedicat situaţiei de securitate de la Marea Neagră.

Tot la Bruxelles, anul trecut, am adoptat documente care reflectă unitar conceptul de prezenţă înaintată pe flancul estic şi menţionează creşterea prezenţei şi activităţii maritime a NATO la Marea Neagră, precum şi păstrarea perspectivelor de dezvoltare a acestora.

În acest context, salut desfăşurarea, între 5 şi 13 aprilie, a celui mai mare exerciţiu naval NATO din Marea Neagră de până acum.

Eu am fost vinerea trecută la Constanţa, pentru a-i întâlni pe participanţii la Exerciţiul ÂŤSea Shield 2019Âť şi pentru a primi direct impresiile şi evaluările comandanţilor de acolo. Nişte întâlniri foarte bune.

Toate aceste decizii demonstrează înţelegerea clară, la nivel aliat, ca urmare a eforturilor noastre, a realităţii strategice că regiunea Mării Negre este vitală pentru tot spaţiul euroatlantic.

Caracterul strategic al Mării Negre trebuie să se reflecte adecvat în coerenţă crescută, care este esenţială, de-a lungul întregului flanc estic.

Totodată, o abordare strategică a regiunii Mării Negre presupune, în plan operativ, monitorizarea atentă, permanentă, a evoluţiilor regionale, consolidarea posturii NATO, precum şi consolidarea capacităţilor de apărare şi creşterea rezilienţei partenerilor Alianţei - şi vorbesc, desigur, de Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

Din această perspectivă, salut măsurile decise în acest scop la ministeriala de externe de la începutul lunii, de la Washington.

Deciziile cu relevanţă operaţională pe care le-am adoptat la Summitul NATO de la Bruxelles şi pe care, recunosc, le-am susţinut cu putere, ca Preşedinte al României, trebuie valorificate pentru a consolida componentele aliate de pe teritoriul nostru, în special Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, pentru a avea o prezenţă substanţială a navelor aliate în Marea Neagră şi pentru a intensifica misiunile de poliţie aeriană în regiune.

Nu în ultimul rând, prezenţa aliată din regiunea Mării Baltice şi cea din regiunea Mării Negre trebuie să opereze eficient la toate nivelurile, având la bază aranjamente de comandă şi control coerente.

Astfel, iniţiativa României, recunoscută la ultimul Summit NATO, de a constitui o capabilitate multinaţională de comandă şi control, de nivel corp, ca parte a Structurii de Forţe, vine să completeze arhitectura aliată din regiune.

Reuniunea NATO la nivel înalt de la Londra, care va avea loc în decembrie a acestui an, reprezintă o nouă oportunitate pentru a continua procesul de adaptare a NATO, de o manieră coerentă, inclusiv pe flancul estic şi, sigur, în regiunea Mării Negre.

Doamnelor şi domnilor,

După cum bine ştiţi, România îşi ia în serios rolul de stat membru NATO, iar eu sunt ferm angajat - încă de la începutul mandatului - în susţinerea credibilităţii ţării noastre la nivel aliat.

Ne respectăm angajamentele asumate în cadrul NATO.

Suntem în al treilea an consecutiv în care alocăm 2% din PIB pentru Apărare, în baza acordului politic pe care l-am iniţiat la preluarea mandatului meu de Preşedinte al României, în 2015.

Dar nu este suficient!

Am spus-o şi o repet: atenţionez Guvernul României şi mai ales Ministerul Apărării să acţioneze mult mai eficient pentru realizarea programelor esenţiale de achiziţii strategice la care ne-am angajat, astfel încât să fie asigurată cheltuirea completă şi cu folos a sumelor alocate.

Cred cu tărie că este în interesul României să-şi consolideze capabilităţile naţionale de apărare, pentru ca cetăţenii României să fie în siguranţă.

Doamnelor şi domnilor,

Valoarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii şi întărirea relaţiei transatlantice, excelentele relaţii cu ceilalţi aliaţi din NATO, precum şi cooperarea complementară a NATO cu Uniunea Europeană - toate acestea reprezintă necesităţi şi, totodată, garanţii pentru gestionarea eficientă a provocărilor de securitate actuale.

Eu vă mulţumesc şi vă doresc, în continuare, discuţii foarte bune!"

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: