Publicat: 8 Noiembrie, 2018 - 13:28

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 8 noiembrie a.c., un mesaj în cadrul celei de-a III-a ediţii a Summitului Tinerilor.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

"Transmit felicitări Guvernanţei Programului Capitala Tineretului din România, dar şi partenerilor care vă sunt alături, pentru întreaga activitate pe care o desfăşuraţi pentru apărarea şi promovarea intereselor tinerilor, precum şi pentru eforturile depuse în dezvoltarea şi implementarea programelor şi politicilor adresate acestora. Mă bucur să văd că reuşiţi de fiecare dată să organizaţi cum se cuvine evenimente dedicate, în exclusivitate, tinerilor.

Când am primit pentru prima dată invitaţia de a mă alătura proiectelor voastre, nu am stat prea mult pe gânduri pentru că fără o implicare serioasă şi largă, iniţiativele de acest gen nu pot avea succes. Este şi motivul pentru care, anul trecut, am acordat Înaltul Patronaj programului Capitala Tineretului din România. Acum câteva luni, ne-am întâlnit la Bacău unde am dezbătut, alături de colegele şi colegii voştri, ÂŤViziunea tinerilor pentru viitorul RomânieiÂť. Am fost cu toţii de acord că noua generaţie are nevoie de încurajări şi sprijin real pentru a se implica mai mult în viaţa civică. De asemenea, am înţeles nevoia de a fi consultată în momentul în care se iau decizii care o vizează.

Tema Summitului de astăzi - Construieşte Europa Generaţiei Tale - mi se pare foarte potrivită pentru contextul în care ne aflăm. În mai puţin de două luni, România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar comunitatea europeană aşteaptă de la noi nu doar un mandat serios, dar mai ales rezultate foarte bune. Mă bazez pe implicarea voastră în această etapă. Faceţi parte din generaţia care dispune de suficient entuziasm şi creativitate pentru a putea readuce optimismul în viitorul proiectului european şi sunt sigur că, împreună, vom găsi soluţii pentru a depăşi provocările actuale cu care se confruntă atât societatea românească, cât şi Uniunea. Este un test pe care sper că îl vom trece cu succes şi, de aceea, mă aştept să aveţi o contribuţie inovativă şi constantă. 

Am mai spus-o şi voi repeta de câte ori am ocazia: România are nevoie de tineri în politică, în administraţia publică, în mediul antreprenorial, în societatea civilă. Aşa cum participarea tinerilor în programul ÂŤRomânia EducatăÂť a fost vitală pentru a putea definitiva şi prezenta, în curând, acest proiect, tot astfel mizez în continuare pe sprijinul vostru întrucât, încă de la bun început, am considerat că aveţi un loc esenţial în acest demers. 

Tinerii au dreptul să-şi construiască propriile politici. Aceasta nu este o lozincă. Nu trebuie să permiteţi ca programele şi proiectele care vă sunt destinate să fie apanajul unor decidenţi rupţi de nevoile, ideile şi aspiraţiile voastre. Sunteţi cei care hotărâţi cum va arăta viitorul vostru, dar şi al ţării noastre, întrucât România de mâine vă aparţine. Nicio societate nu poate progresa fără să ţină cont de necesităţile şi aşteptările tinerei generaţii şi de aceea ţin foarte mult ca vocea voastră să fie auzită şi ascultată.

Ştiu că mulţi sunteţi profund dezamăgiţi de modul în care se face politică astăzi la noi. Soluţia nu este abandonul sau părăsirea ţării. Soluţia este, şi vă invit, aşa cum am făcut-o şi cu alte ocazii, să intraţi în politică, să participaţi activ la procesul de luare a deciziilor. Nu permiteţi ca viitorul să fie decis în absenţa voastră sau fără să fiţi consultaţi. Nu permiteţi ca promisiunile guvernanţilor să rămână simple pasaje într-o arhivă. Şi dacă tot veni vorba despre promisiuni neonorate, oare cine îşi mai aduce aminte de perspectivele promiţătoare din celebrul de-acum program de guvernare, care, între timp, s-a dovedit a fi un veritabil manual de manipulare.

De aceea, vă spun: asumaţi-vă cu responsabilitate rolul şi credeţi în puterea voastră de a schimba lucrurile! Aţi demonstrat că se poate să aduceţi la masa discuţiilor autorităţile publice, aţi reuşit să rupeţi acest cerc închis al modului de a face politică, i-aţi făcut conştienţi de nevoile pe care le aveţi. Poate că nu toţi au răspuns prompt şi aţi întâmpinat dificultăţi în a-i convinge, dar, cu siguranţă, dacă veţi insista, politicienii îşi vor da seama că, fără să ţină cont de părerea voastră, nu se poate. Vă îndemn să aveţi curaj şi să continuaţi!

În final, vă felicit încă o dată pentru felul în care vă implicaţi, pentru modul în care aţi reuşit să mobilizaţi tinerii din diferite oraşe ale României şi vă rog să continuaţi! Vă asigur că veţi găsi în mine întotdeauna un sprijin şi un partener de dialog."

Tag-uri Nume: