Publicat: 31 Martie, 2016 - 19:55

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 31 martie, un mesaj de felicitare Consiliului Tineretului din România, cu ocazia împlinirii a 10 de ani de existență. Mesajul a fost citit de către Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educație și Cercetare.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

'De-a lungul timpului, mișcarea de tineret a jucat un rol civic esențial în toate societățile, iar România nu face excepție. În țara noastră, tinerii s-au aflat adesea în prima linie, asumându-și nu numai necesitatea schimbărilor pentru o societate mai bună, ci și costurile proceselor de reformă și tranziție. Nu de puține ori, tinerii au fost cei care au suportat consecințele alegerilor făcute de politicieni și guverne sau ale lipsei de viziune.

Voi, tinerii, aveți energia, ambiția, legitimitatea ?i puterea de a schimba în continuare lucrurile, de a vă clădi viitorul pe noi baze și pe un sistem de valori adevărate, adecvate societății moderne. Cred cu tărie în nevoia de participare civică și politică a tinerilor. De aceea, strategiile autorităților locale în domeniul tineretului ar trebui nu doar să existe, ci să fie și aplicate, bugetate și realizate în colaborare cu organizațiile reprezentative de tineret.

Felicit cu această ocazie Consiliul Tineretului din România pentru implicarea în proiecte ce vizează atât monitorizarea guvernării sau a procesului decizional, cât și procesul legislativ, de la propunere la aplicarea efectivă a actelor normative. Este regretabil că un număr mare de tineri nu găsesc soluții pentru a-și construi un viitor în țară și aleg să plece dincolo de granițe. Este datoria statului să creeze toate premisele astfel încât atât tinerii care termină studiile, cât și cei care sunt șomeri să aibă posibilitatea de a se integra în societate și pe piața muncii, de a-și continua formarea profesională sau de a găsi locuri de muncă în cel mai scurt timp. În acest sens, susțin implementarea programului Schemei de Garanție pentru Tineri, ca un pas important pentru a nu irosi talentul și puterea de muncă pe care știm că o au generațiile tinere.

Am lansat la începutul acestui an o dezbatere națională privind educația și cercetarea pentru că sunt convins că viitorul țării noastre este indisolubil legat de educație. Proiectul 'România Educată' își propune să contribuie semnificativ la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții. Nu putem ignora în continuare sutele de mii de tineri care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat sau pe cei care, din varii motive, au abandonat școala înainte să obțină o calificare. Costul economic și social al indiferenței față de aceste realități dureroase crește în fiecare zi. Suntem cu toții de acord că educația și cercetarea ca priorități naționale sunt o soluție reală de viitor, într-o societate globală a cunoașterii.

Am convingerea că tinerii au capacitatea de a oferi viziune și echilibru atât în viața politică, cât și în activitatea societății civile. De aceea, mă bucură prezența voastră în Consiliul Economic și Social și sper ca activitatea acestuia să fie repusă pe temelia unui dialog autentic, legitim și tripartinic.

Cu ocazia împlinirii celor zece ani de la înființarea Consiliului Tineretului din România, vă doresc un sincer 'La mulți ani!' și sper ca la aniversarea următorului deceniu de existență să putem constata că vocea tinerilor a avut un impact semnificativ în politicile locale, regionale și naționale.

Vă mulțumesc!'

Departamentul Comunicare Publică