Publicat: 14 Februarie, 2020 - 11:00
Share

Reprezentantul Permanent al României la ONU a susţinut o intervenţie în cadrul dezbaterii deschise a Consiliului de Securitate al ONU pe tema justiţiei de tranziţie La 13 februarie 2020, Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut o intervenţie în cadrul primei dezbateri deschise a Consiliului de Securitate al ONU pe tema importanţei justiţiei de tranziţie pentru pacea sustenabilă.

În intervenţia sa, diplomatul român a subliniat că justiţia de tranziţie se înscrie în eforturile pentru asigurarea guvernării legitime, in urma conflictelor sau după înlăturarea regimurilor represive. Ca ţară ce a cunoscut tranziţia la democraţie, România reprezintă un exemplu de succes în acest sens.

A evidenţiat rolul esenţial al reformei instituţionale, ca parte integrantă a justiţiei de tranziţie şi a punctat că extinderea şi consolidarea componentei de "stat de drept" din cadrul misiunilor ONU de pace reprezintă o metodă eficientă prin care comunitatea internaţională poate susţine aceste eforturi, cu respectarea particularităţilor sistemelor naţionale de justiţie. Ambasadorul Jinga a precizat că România şi-a întărit parteneriatul cu Serviciul ONU de Justiţie şi Corecţie şi are în vedere depunerea de candidaturi din cadrul personalului sistemului naţional de administrare a penitenciarelor, în vederea trimiterii în misiunile ONU de pace.

A subliniat, totodată, importanţa accesului efectiv al victimelor conflictelor la justiţia penală, menţionând crearea Curţii Penale Internaţionale ca o reuşită pentru sistemul internaţional de justiţie penală, care a condus inclusiv la consolidarea mecanismelor naţionale de justiţie penală. A reiterat, în context, sprijinul ferm acordat de România acestei instituţii.

Vorbind despre importanţa parteneriatelor în promovarea justiţiei de tranziţie, a evocat rolul important pe care îl are Comisia pentru Consolidarea Păcii, organism al ONU, pe care România l-a prezidat cu rezultate deosebite în anul 2018.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: