25 septembrie 2022

Ion Mândrescu, 2004: „Sculptura este forma mea de existenţă, este dialogul meu cu universul, conexiunea cu ideile care frământă această lume”.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional al Bucovinei în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal, organizează în perioada 23 septembrie – 15 octombrie 2022, expoziţia Ion Mândrescu, Sculptură.

Vernisajul va avea loc vineri, 23 septembrie 2022., ora 14.00, la Palatul Brukenthal, Sala de expoziţii temporare (curtea a II-a), Piaţa Mare, nr. 4.

Expoziţia cuprinde 17 lucrări care definesc temele majore: „Structurile”, „Călătorii iniţiatice”, „Sfinxul”, „Însingurare”, „Omul, timpul, spaţiul”, „Murim spre a ne naşte”.

Curatorii expoziţiei sunt Dr. Constantin Emil Ursu, directorul general al Muzeului Naţional al Bucovinei şi Dr. Iulia Mesea, de la Muzeul Naţional Brukenthal.

Despre expoziţie dr, Iulia Mesea spune:

„Cea mai mare parte a lucrărilor care sunt prezentate publicului cu acest prilej, aparţine temei fundamentale din creaţia sculptorului: Omul – Timpul – Spaţiul, prin care artistul exprimă raportul dramatic al fiinţei umane cu coordonatele care îi definesc, dar îi şi limitează existenţa, spaţiul şi timpul, în efortul depăşirii lor, al evadării din limitele lor. De nestăvilit şi totuşi, cu o anume fragilitate, Omul lui Ion Mândrescu se angrenează într-un răscolitor efort creator prin care îşi determină poziţia şi relaţia cu Spaţiul şi Timpul.

Prins în roata timpului cosmic, el pare totodată pivotul central al mişcării universului, al existenţei, al vieţii. În dinamica pe care o generează, între teluric şi cosmic, între mundan şi spiritual, este construcţie şi speranţă, este contopire de lumi şi destine. Prin măiestria şi forţa modelajului, prin vocaţia monumentalului, lucrările sculptorului Ion Mândrescu, realizate cu predilecţie în bronz, par să contopească fizica solidelor şi legile cineticii. Formele puternice au un dinamism care le conectează cerului, pământului, sufletului omenesc, fiind o reflexie a personalităţii sale şi o oglindă a felului în care artistul visează lumea.

O expoziţie de forţă, răscolitoare, despre destinul fiinţei umane, generatoare de evaluări şi reevaluări de natură existenţială, la care vă aşteptăm, cu drag.

Ion Mândrescu este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai sculpturii româneşti contemporane.

Născut pe pământ bucovinean, artistul a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din Bucureşti. În 1979 a obţinut premiul revistei ‘Amfiteatru”, iar în 1981 a câştigat o bursă pentru sculptură şi, timp de doi ani, a avut un atelier la Muzeul de Artă „Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck’.

Cu un palmares profesional solid, Ion Mândrescu, expunea în 1992, la Sevilla şi la Viena, iar în 1995, la Strasbourg. Şi-a consolidat recunoaşterea internaţională cu ocazia expoziţiei de la Centrul Cultural Român de la Paris, din 1993, când a fost descoperit şi preluat pentru a fi expus şi reprezentat, în termeni de exclusivitate, de galeria Akka Valmay, de pe faimoasa Rue de Seine.

Este prezent permanent cu opere în galerii din Bucureşti, Viena şi Paris şi a obţinut pentru lucrările sale numeroase premii şi distincţii.

Peste 200 de lucrări din creaţia sa se află în colecţii private şi publice din ţară şi străinătate”.

Comunicat de presă – Muzeul Naţional al Bucovinei

Sursa foto Muzeul Naţional al Bucovinei