Publicat: 14 Decembrie, 2019 - 15:08
Share

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, a anunțat (pe facebook!!!)că Executivul a discutat patru propuneri de modificare a OUG 114 astfel încât să fie împiedicată ”distrugerea și naționalizarea” Pilonului 2 de pensii. Potrivit lui Dancă, modificările vor face ca cei care contribuie să rămână cu mai mulți bani în conturi, iar rentabilitatea fondurilor de pensii să crească.

Vor fi abrogate cerințele de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii și revenirea la condiția inițială de asigurare a unui capital minim de 4.000.000 de euro la data constituirii.

A doua măsură constă în ”modificarea comisionului de administrare a activelor gestionate de fondurile de pensii private calculat în funcție de rata de rentabilitate raportată la rata inflației, prin extinderea perioadei de calculare a ratei de rentabilitate de la 2 la 5 ani.”

De asemenea, vor fi modificate nivelurile comisioanelor. Cel de administrare va fi redus de la 1% la 0,5%, iar comisionul reținut  de Casa de Pensii scade  de la 0,5% la 0,1%. Totodată, este prevăzută și  limitarea tarifelor percepute de ASF la 10% din valoarea acestui comision de administrare reținut de fondurile de pensii.

În  al patrulea rând este eliminată opțiunea de transfer a contribuțiilor de la Pilonul 2 de pensii administrate privat la Pilonul public de pensii.

”Prin urmare, abrogarea prevederilor din OUG 114 care au blocat activitatea fondurile de pensii private și modificarea comisioanelor reținute de Casa de Pensii și ASF lasă mai mulți bani în conturile contribuabililor de la Pilonul 2 de pensii și crește rentabilitatea fondurilor de pensii private astfel încât participanții de la Pilonul 2 de pensii să beneficieze de o pensie privată suplimentară mult mai valoroasă”, a mai scris pentru prieteni Ionel Dancă .

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: