Publicat: 19 Februarie, 2020 - 19:10
Share

Cutia neagră ce conţine înregistrarea parametrilor de zbor ai avionului ucrainean Boeing 737 doborât pe 8 ianuarie în Iran este "grav avariată" şi nu poate fi deocamdată decodificată, a declarat miercuri ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami,relatează agenţiile Reuters şi EFE. Împreună cu alţi oficiali de la Teheran, Amir Hatami a exclus posibilitatea ca dispozitivul să fie predat unei alte ţări.

Potrivit ministrului Amir Hatami, a fost solicitat ajutorul industriei militare iraniene pentru repararea acestei cutii negre, astfel încât să poată fi extrase datele.

Pe de altă parte, el a insistat ca datele să fie decriptate în Iran.

Conform regulilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale, din care fac parte inclusiv Iranul, SUA şi Ucraina, investigarea accidentelor aviatice revine statului unde s-a produs un astfel de accident, dar puţine state dispun de mijloacele tehnice necesare analizei cutiilor negre. SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie dispun de astfel de mijloace.

Ucraina şi Canada au cerut să le fie predate cutiile negre ale avionului (înregistratorul parametrilor de zbor şi cel al discuţiilor din cabina de pilotaj). Au fost de acord și ca dispozitivele să fie trimise în Franţa. Teheranul refuză însă.

''Dacă ar fi să dăm cutia neagră altora să o citească în locul nostru, aceasta este ceva ce categoric nu vom face'', a declarat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines a fost doborât pe 8 ianuarie de apărarea antiaeriană iraniană, la puţin timp după ce Boeingul 737-800 cu 176 de persoane la bord a decolat de pe aeroportul din Teheran.

Doborârea accidentală a avionului a survenit într-un moment de creştere a tensiunilor dintre Teheran şi Washington. Iranul se aştepta la represalii aeriene din partea SUA, după ce lansase rachete asupra unei baze din Irak unde se aflau soldaţi americani. A fost răspunsul Teheranului după uciderea generalului iranian Qasem Soleimaini cu o dronă americană, la Bagdad.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: