Publicat: 28 Mai, 2020 - 11:33
Share

„Dacă se va întâmpla ceva, vor avea probleme”, semnaleaza inaltii oficiali iranieni. Teheranul a trimis o flotă de cinci nave pentru a ajuta țara latino-americană, care in prezent se confrunta cu penurie din cauza deteriorării circuitului său de rafinare.

Președintele iranian, Hassan Rohani, a avertizat sâmbătă despre posibile măsuri de represalii împotriva Statelor Unite, dacă Washingtonul provoacă „probleme” vapoarelor sale care transportă combustibil rafinat catre Venezuela, potrivit presei de la Teheran.

O flotilă de cinci vase care transportă combustibil iranian se afla in Caraibe, potrivit datelor de monitorizare ale Eikon. "Dacă vasele noastre din Caraibe sau oriunde în lume se confruntă cu probleme cauzate de americani, ei (Statele Unite) vor avea, de asemenea, probleme", a spus Presedintele Iranian Rohani într-o conversație telefonică cu emirul Qatarului.

Postul de televiziune de stat VTV din Venezuela a semnalat că navele au intrat in apele teritoriale ale tarii. Postul local de televiziune a arătat imagini cu ambarcatiuni ale marinei venezuelene aflate in asteptare, pentru a asigura protectia petrolierelor.

"Iranul nu va începe niciodată un conflict", a spus Rohani. "Avem întotdeauna dreptul legitim de a ne apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a ne servi interesele naționale", a adăugat el.

Iranul furnizează aproximativ 1,53 milioane de barili de combustibil către Venezuela, potrivit surselor și calculelor făcute de TankerTrackers.com. Transporturile au provocat o confruntare diplomatică între Iran, Venezuela și Statele Unite. Primele două țări aflandu-se sub sancțiuni de la Washington, care ia în considerare măsuri de răspuns, potrivit presei americane.

De asemenea, 17 zboruri ale companiei iraniene Mahan Air s-au realizat către aeroportul Las Piedras, unde se afla una dintre principalele rafinării din Venezuela, între 22 aprilie și 8 mai, fiind, probabil, vorba si despre prezenta unor specialist iranieni in domeniul extractiei si rafinarii petrolului, care ofera sprijin fratesc Venezuelei, pentru a depasi impasul legat de lipsa de combustibil.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: