27 octombrie 2021

Iranul cere Azerbaidjanului să retragă mercenarii sirieni din regiune

harta IRAN
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, a declarat luni că Teheranul speră că Azerbaidjanul să retragă mercenarii sirieni din regiune.

Hossein Amir Abdollahian, a cerut Azerbaidjanului să nu lase „spectacolul mediatic” să influențeze relațiile dintre Teheran și Baku și că speră că țara vecină să retragă mercenarii sirieni din regiune.

„Azerbaidjanul și Armenia sunt vecinii noștri buni și nu putem coopera cu una dintre aceste țări acționând simultan împotriva celeilalte. Politica noastră externă este echilibrată. Acum două zile, colegul meu, ministrul afacerilor externe al Armeniei, a vizitat Teheranul. Ar fi frumos dacă colegul nostru azer ar avea ocazia să viziteze și el Iranul. La rândul meu, de îndată ce va apărea oportunitatea, voi vizita Azerbaidjanul și Armenia ca gest de bună vecinătate ”, a declarat șeful diplomației iraniene într-un interviu acordat canalului de televiziune Rusia 24.

În același timp, șeful diplomației iraniene a subliniat ceea ce îngrijorează în prezent Iranul, anume „mercenarii și influența străină”.

„Prima este intervenția forțelor străine care încearcă să influențeze această regiune pentru a-i schimba frontierele și a închide punctele de trecere a frontierei. În același timp, am remarcat prezența teroriștilor care au apărut acolo în timpul războiului din Nagorno-Karabakh. Spunem acest lucru fără să ne îndoim în niciun fel de integritatea teritorială a vecinilor noștri. În timpul negocierilor, oficialii azeri au promis să ia măsuri pentru a curăța regiunea de teroriști ”, a subliniat diplomatul pentru Rusia 24.

Mai mult, ministrul iranian de externe a spus, din nou, că există semne clare de provocare din partea Israelului în regiune.

Reprezentanții corpului diplomatic și comandamentului militar iranian, au subliniat în mai multe ocazii că, pe lângă israelieni, confirmă prezența reală a mai multor elemente teroriste pe teritoriul azer adiacent granițelor nordice ale Iranului, elemente care au fost transferate de Turcia din Siria în regiunea în timpul războiului din Karabah, în toamna anului 2020.

Azerbaidjanul a respins ceea ce a spus Abdollahian

La câteva ore de la declarațiile ministrului iranian de externe; purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Azerbaidjan a declarat că „campania împotriva Azerbaidjanului nu va aduce beneficii Iranului și a regretat acest lucru”.

„Respingem categoric astfel de acuzații. Am spus, și spunem încă o dată, că în timpul războiului de 44 de zile de anul trecut, nu existau teroriști pe teritoriul Azerbaidjanului. Nu a existat niciodată un loc pentru teroriști pe teritoriul Azerbaidjanului, dimpotrivă, suntem o țară care suferă de pe urma terorismului ”, a spus Leyla Abdullayeva.

Abdullayeva și-a exprimat surprinderea cu privire la faptul că astfel de acuzații din partea Teheranului nu au sunat în timpul războiului de anul trecut; și că astfel de îngrijorări nu au fost observate înainte ca noul guvern iranian să ajungă la putere.

Mercenarii turco-sirieni

OSCE, Europa și Rusia au confirmat că există teroriști în Azerbaidjan

În timp ce Turcia și Azerbaidjanul neagă că au folosit mercenari sirieni în recenta ofensivă din Nagorno-Karabah; patru sirieni au fost raportați de BBC care, după ce s-au înrolat în Azerbaidjan in cadrul unui grup de pază, au fost puși în mod neașteptat să lupte în prima linie.

Tot acum 10 zile, la Strasbourg, a fost adoptată în sfârșit o rezoluție APCE privind consecințele umanitare ale conflictului din Nagorno-Karabakh, iar într-un paragraf al acesteia se menționează că Azerbaidjanul, cu ajutorul Turciei, a folosit mercenari sirieni în războiul împotriva Nagorno – Karabakhului (Artsakh), în toamna anului 2020.

Dintre cei 2.580 de mercenari sirieni folosiți de Azerbaidjan în invazia sa din Artsakh; Observatorul sirian pentru drepturile omului (SOHR) asigură că doar 900 s-au întors în Siria din Azerbaidjan la 1 decembrie 2020.

În același timp, au generat agitație și declarațiile preluate de ziarul Kommersant ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov; care a susținut că țara sa are dovezi că 2.000 de mercenari islamiști au fost luați de Turcia pentru a lupta în conflictul din Karabah.

Autor Ciprian Pop