2 octombrie 2022

Iranul explică de ce s-a abținut de la votul ONU privind rezoluția în legatura cu Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ambasadorul, Reprezentant Permanent al Iranului pe lângă ONU, Majid Takht-Ravanchi, a clarificat motivele abținerii de la vot asupra rezoluției Adunării Generale a ONU privind criza din Ucraina.

„Republica Islamică Iran este profund îngrijorată de deteriorarea situației umanitare în și în jurul Ucrainei”, a spus el.

„Iranul își reiterează poziția cu privire la soluționarea pașnică a conflictelor prin reguli internaționale și subliniază respectarea de către toate părțile a prevederilor Cartei Națiunilor Unite și ale dreptului internațional, inclusiv dreptului internațional umanitar”, a spus el.

„Considerăm că textul actual al rezoluției conține fraze care depășesc situația umanitară din Ucraina, iar textul nu are mecanisme realiste pentru o soluție pașnică a crizei umanitare”, a spus el.

Adunarea Generală a adoptat joi, în cadrul unei sesiuni speciale, o rezoluție pregătită de Franța și Mexic cu privire la situația umanitară din Ucraina. 140 de delegații au votat în favoarea documentului, cinci împotrivă, 38 s-au abținut.

Hotărârile Adunării Generale nu sunt obligatorii.

Rusia, Belarusul, Siria, Eritreea și Coreea de Nord au votat împotriva proiectului de rezoluție occidentală, abținându-se Algeria, Angola, Bolivia, Brunei, Burundi, China, Republica Congo, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Botswana, Etiopia, Guineea-Bissau, India, Iran, Kazahstanul, Kârgâzstanul, Laosul, Madagascarul, Mali, Mongolia, Mozambicul, Namibia, Nicaragua, Pakistanul, Africa de Sud, Sri Lanka, Sudanul, Togo, Uganda, Tanzania, Uzbekistanul, Vietnamul, Zimbabwe.
A consemnat Ciprian Pop
Sursa foto: Twiterr