27 octombrie 2021

Iranul nu va tolera prezența israeliană lângă granița sa

harta IRAN
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Nu vom tolera niciodată prezența israeliană și acțiunile sale provocatoare în apropierea frontierei cu Republica Islamică Iran, precum și schimbările geopolitice din regiune și granițele sale”, a spus Ministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahiyan, sâmbătă.

„După ecolutiile din Nagorno-Karabah, au avut loc evenimente nefericite … Israelul a încercat să profite la maximum de această oportunitate și, ca urmare a încercării sale nereușite de a se apropia de granițele Iranului, și-a stabilit prezența într-o serie de regiuni din Azerbaidjan „, a declarat ministrul iranian în direct la televiziunea de stat de la Teheran.

El a adăugat că Iranul și-a exprimat de atunci îngrijorarea cu privire la prezența Israelului lângă granița sa. „Am anunțat acest lucru și autorităților azere prin canalele noastre diplomatice”, a spus Amir Abdollahiyan.

Arătând problemele recente legate de furnizarea de resurse energetice iraniene către Armenia și Nagorno-Karabakh, ministrul iranian de externe a considerat inacceptabilă arestarea a doi șoferi iranieni în Republica Azerbaidjan.

Amir Abdollahiyan a declarat că guvernul iranian încearcă să extindă cooperarea cu țările vecine. „Înțelegem situația din Republica Azerbaidjan și suntem conștienți de intervenții străine, inclusiv de acte de prezență a israelienilor în țară. Suntem îngrijorați că în viitor acest lucru va deveni o problemă pentru Baku”, a subliniat el.
„Prin efectuarea de exerciții militare la granița Republicii Azerbaidjan, am transmis un semnal Israelului și teroriștilor din regiune”, a explicat el, adăugând că jucătorilor străini nu ar trebui să li se permită să influențeze relațiile de lungă durată dintre Teheran și Baku .
Ciprian Pop

Autor Pop Ciprian-Dorel