29 iunie 2022

Iranul revendică un baraj de rachete lângă consulatul SUA din Irak. Surse iraniene susțin că atacul ar fi vizat și…militari israelieni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Iranul și-a revendicat duminică responsabilitatea pentru un baraj de rachete care a lovit în apropierea unui complex consular al SUA în orașul Erbil, din nordul Irakului, spunând că este o răzbunare „pentru un atac israelian în Siria, care a ucis doi membri ai Gărzilor Revoluționare la începutul acestei săptămâni”.

Nu au fost raportați răniți în atacul de duminică asupra orașului Erbil, care a marcat o escaladare semnificativă între Statele Unite și Iran. Ostilitatea dintre dușmanii de lungă durată a avut loc adesea în Irak, al cărui guvern este aliat cu ambele țări.

Gărzile revoluționare ale Iranului au spus pe site-ul lor că au atacat ceea ce au descris drept un centru de spionaj israelian în Erbil. Această sursă nu a oferit detalii, dar într-o declarație a spus că Israelul a intrat în ofensivă, invocând recenta lovitură care a ucis doi membri ai Gărzilor Revoluționare. Agenția de știri iraniană semi-oficială „Tasnim” a citat o sursă anonimă spunând că Iranul a tras 10 rachete Fateh, inclusiv câteva rachete Fateh-110, care au o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri (186 de mile).

Sursa a spus că atacul a provocat multiple victime și că principala țintă a rachetelor a fost „baza sionistă, care este departe de baza militară a SUA”.

Un oficial irakian din Bagdad a spus, mai întâi, că mai multe rachete au lovit consulatul SUA din Erbil, ținta intenționată a atacului. Mai târziu, Lawk Ghafari, șeful biroului de presă externă al Kurdistanului, a declarat că niciuna dintre rachete nu a lovit instalația consulară a SUA, dar zonele rezidențiale din jurul complexului au fost lovite.

Un oficial american al apărării a spus că lovitura a fost lansată din Iranul vecin și că încă nu se știe câte rachete au fost lansate și unde au aterizat. Un al doilea oficial american a declarat că nu s-au produs pagube instalațiilor guvernamentale americane și că nu există niciun indiciu că ținta ar fi fost clădirea consulatului, care este nouă și neocupată.

Nici oficialul irakian, nici oficialii americani nu au fost autorizați să discute despre eveniment cu presa și au vorbit cu The Associated Press sub condiția anonimatului.

Radiodifuziubea prin satelit Kurdistan24, situată în apropierea consulatului SUA, a transmis din sedii, la scurt timp după atac, arătând cioburi de sticlă și resturi pe podeaua studiului.

Atacul a avut loc la câteva zile după ce Iranul a declarat că va riposta la un atac israelian în apropiere de Damasc, Siria, care a ucis doi membri ai Gărzilor Revoluționare. Duminică, agenția de știri IRNA, administrată de stat, a citat presa irakiană recunoscând atacurile de la Erbil, fără a spune de unde provin.

Barajul de rachete a coincis cu tensiunile regionale. Negocierile de la Viena asupra acordului nuclear fără mari rezultate al Teheranului au marcat o „pauză” pe fundalul conflictului din Ucraina. Între timp, Iranul a suspendat discuțiile secrete intermediate de Bagdad, menite să dezamorseze tensiunile de ani de zile cu rivala regională Arabia Saudită, după ce Arabia Saudită a efectuat cea mai mare execuție în masă cunoscută din istoria sa modernă, cu peste 30 de șiiți uciși.

Oficialii de securitate irakieni au declarat că nu au fost victime în atacul de la Erbil, despre care au spus că s-a întâmplat după miezul nopții și a provocat daune materiale în zonă. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului, dar informații există în media internațională.

Unul dintre oficialii irakieni a spus că rachetele balistice au fost lansate din Iran, fără a oferi mai multe detalii. El a spus că rachetele Fateh-110 de fabricație iraniană au fost, probabil, lansate ca răzbunare pentru cei doi Gărzi Revoluționare uciși în Siria.

La rândul său, Ambasadorul SUA în Irak, Mathew Tueller, a declarat că SUA condamnă atacul criminal asupra țintelor civile din Erbil. „Elementele regimului iranian și-au revendicat responsabilitatea pentru acest atac și trebuie trase la răspundere pentru această încălcare flagrantă a suveranității irakiene”, a spus el într-un comunicat publicat de consulatul SUA la Erbil.

Forțele americane staționate pr aeroportul din Erbil au fost în trecut în sub focul de rachete și drone, oficialii americani dând vina pe grupurile susținute de Iran.

Administrația Biden a decis în iulie anul trecut să încheie misiunea de luptă a SUA în Irak până pe 31 decembrie, iar forțele americane au trecut treptat la un rol de consiliere în ultimul an. Trupele vor oferi în continuare sprijin aerian și alt ajutor militar pentru lupta Irakului împotriva „Statului Islamic”.

Prezența SUA în Irak a fost mult timp un punct de foc pentru Teheran, dar tensiunile au crescut după ce o lovitură cu drone americană din ianuarie 2020 lângă aeroportul din Bagdad a ucis un general iranian de rang înalt. Ca răzbunare, Iranul a lansat un baraj de rachete la baza aeriană al-Asad, unde erau staționate trupele americane. Peste 100 de militari au suferit leziuni cerebrale traumatice în urma exploziilor.

Mai recent, se crede că împuterniciți iranieni sunt responsabili pentru o tentativă de asasinat, la sfârșitul anului trecut, asupra prim-ministrului irakian Mustafa al-Kadhimi.

Masrour Barzani, premierul regiunii semi-autonome controlate de kurzi, a condamnat și el atacul. Într-o postare pe Facebook, el a spus că Irbil „nu se va pleca în fața lașilor care au comis atacul terorist”.

Atacul efectuat de armata iraniană cu 12 rachete balistice Fateh-110 împotriva unei baze militare din Erbil, în Kurdistanul irakian, ar fi ucis nouă oficiali israelieni, din cadrul Mossad.

Generalii israelieni țineau o întâlnire la sediul Erbil exact în acel moment, spun surse din presa iraniană.

„Nouă înalți oficiali ai Mossad au fost uciși într-un atac cu rachetă asupra unei baze din Erbil: Adam Butler, Mathis Datris, Melissa Robert, Gabriel Tucker, Mark Zall, Smith, Connie, Minusy, Saul”, a declarat jurnalistul iranian Hayal Muazzin.

Această informație nu coincide cu cea a ziarului israelian Haaretz, ale cărui rapoarte raportează moartea a patru ofițeri superiori și rănirea altor șapte.

De asemenea, ziaristul iranian mai menționează că „personal și aparatul informații iranian a distrus o rețea de spionaj israeliană care opera în Irak pentru a recruta agenți locali”.

Deși Statele Unite neagă orice victime, la doar câteva ore după atacuri, un avion medical al Forțelor Aeriene ale SUA a aterizat la Erbil, ceea ce indică faptul că partea SUA a avut victime și, probabil, și morți.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: https://www.britannica.com/