18 august 2022

Iranul și Rusia extind cooperarea prin semnarea a 3 noi acorduri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak și ministrul petrolului iranian, Javad Oyi s-au intalnit la Teheran la Teheran, pe 25 mai.

Iranul și Rusia susțin extinderea cooperării dintre cele două națiuni după semnarea a trei acorduri în timpul unei vizite a vicepremierului rus la Teheran.

Viceprim-ministrul rus, Alexander Novak, a sosit marți la Teheran, în cadrul unei călătorii pentru extinderea cooperării economice și comerciale dintre cele două națiuni și abordarea problemelor de interes reciproc.

După cum a anunțat agenția oficială de știri iraniană IRNA, Teheranul și Moscova au semnat o declarație comună miercuri, ca urmare a unei întâlniri dintre ministrul petrolului iranian, Javad Oyi și viceprim-ministrul rus, Alexander Novak.

„Am purtat discuții bune cu delegația rusă, care au dus la semnarea acordurilor”, a declarat ministrul petrolului iranian, Javad Oyi, după întrevederea menționată mai sus.

În mod similar, el a afirmat că „cooperarea poate fi extinsă și în alte sectoare, precum finanțele sau transporturile”.

În plus, părțile au semnat un memorandum de înțelegere între Compania Petrochimică Iraniană și Uniunea Chimiștilor Ruși pentru a îmbunătăți schimbul de tehnologie și cooperarea în acest sector.

De asemenea, Teheranul și Moscova au ajuns la un alt acord în sectorul transporturilor pentru cele două națiuni, care este considerat al 12-lea astfel de protocol între cele două țări.

Novak a anunțat în aceeași zi că Moscova încearcă să crească importurile din Iran. „Există diverse nevoi pe piața rusă pe care produsele iraniene le pot satisface”, a spus oficialul rus.

Aceste acorduri au fost semnate în timp ce Iranul și Rusia, aliați politici de lungă durată, se confruntă cu sancțiunile SUA. În acest context, Iranul a trăit sub sancțiuni de când Washington a abandonat unilateral acordul nuclear din 2015 în 2018, iar Rusia de la lansarea agresiunii în Ucraina.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto forein policy watchdog. com