17 octombrie 2021

Iranul spune că sectoarele petrolier și bancar vor fi excluse de la sancțiuni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Potrivit ministrului adjunct de externe al țării, Abbas Aragchi, negocierile pe această temă continuă

Ministrul adjunct de externe al Iranului, Abbas Aragchi, în urma unei reuniuni periodice a membrilor Comisiei mixte pentru acordul nuclear, a declarat că părțile au ajuns la un acord pentru excluderea unor cetățeni iranieni, precum și a sectoarelor petrolier și bancar ale țării de la sancțiuni. Cuvintele lui Aragchi sunt citate sâmbătă de agenția locală de presa Fars .

„Sancțiunile individuale și sectoriale, cum ar fi sancțiunile împotriva sectorului energetic, <…> financiar și bancar, pe baza acordurilor încheiate până acum, ar trebui ridicate”, a spus Aragchi. El a clarificat că negocierile pe această temă sunt în curs.

Sâmbătă, delegațiile Comisiei mixte din Iran și cele ale celor cinci actori internaționali (Rusia, Marea Britanie, Germania, China și Franța) au rezumat rezultatele intermediare ale următoarei runde de consultări de la Viena, observând progresul constant, următoarea întâlnirea va avea loc pe 7 mai.

La randul sau, tot sâmbătă, Reprezentantul Permanent al Rusiei (principalul partener si susținător al Teheranului in aceasta speta), Ulianov, a declarat de la Viena, pentru agenția de presa TASS că, înainte de ședința Comisiei mixte de la Viena, în timpul unei întâlniri a delegațiilor internaționale in format de „cinci” cu reprezentanții SUA, a fost reconfirmat angajamentul necondiționat de a restabili acordul nuclear. Iranul nu a participat la întâlnirea cu Statele Unite, deoarece reprezentanții săi încă nu sunt pregătiți pentru contactele directe cu partea americană.

Ulianov a informat, de asemenea, că delegația rusă a organizat sâmbătă o întâlnire cu reprezentanții Iranului, care și-au confirmat dispoziția pentru a obține un rezultat de calitate în restabilirea completă a acordului nuclear.

La Viena, de la începutul lunii aprilie, se desfășoară un proces de negociere în cadrul Comisiei mixte cu scopul de a restabili punerea în aplicare a acordului nuclear, JCPOA. Participanții la consultări lucrează și la nivel de experți în trei grupuri de lucru. Reprezentanții țărilor participante la acord au, de asemenea, consultări cu delegația SUA, care se află la Viena. Nu există discuții directe între Statele Unite și reprezentanții iranieni in Capitala Austriei.

Redactor Ciprian Pop