Publicat: 18 Iulie, 2019 - 12:44
Share

Iridex Group Plastic, alături de asociatul său Argif Proiect, a anunțat recepția la terminarea lucrărilor pentru stația de sortare a deșeurilor și stația de tratare mecano-biologică (MBT) de la Vădeni, Brăila. Evenimentul a avut loc astăzi, în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Brăila”, cu participarea beneficiarului proiectului - Consiliul Județean Brăila.
”Este o lucrare mult așteptată de Consiliul Județean pentru care mulțumim firmei Iridex Group Plastic că a făcut tot posibilul să se încadreze în grafic astfel încât lucrarea să fie livrată la termen. Stația de tratare și sortare de la Vădeni reprezintă etapa cea mai importantă din îndeplinirea acestui proiect pe fonduri europene, pentru a da drumul  documentației și a caietului de sarcini pentru adjudecarea operatorului unic pentru județul Brăila și a începe operarea. Aceasta va însemna pentru județul nostru micșorarea cantității de deșeu duse la depozitul de deșeuri și conștientizarea tuturor cetățenilor că trebuie să colectăm selectiv, iar întregul proiect să fie integrat și funcțional conform parametrilor”, a spus domnul Francisk Iulian Chiriac, Președinte al Consiliul Județean Brăila.
Stația de sortare are o capacitate de 30000 de tone pe an, iar stația de tratare mecano-biologică are o capacitate de 26000 de tone pe an, cantități estimate a fi necesare prelucrării pe termen mediu-lung. Suprafața totală a amplasamentului stației de sortare și a stației MBT este de 25.537 de metri pătrați. Proiectul a beneficiat de finanțare europeană cu o investiție de 25.581.736 lei din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
”Iridex Group Plastic s-a implicat continuu în proiecte de protecție a mediului implementând soluții inteligente în proiectele sale. În acest caz este vorba de automatizarea procesului de sortare a deșeurilor și de tratare automatizată, comanda electronică realizându-se de la panoul central de comandă și întreg procesul este monitorizat prin instalația electronică de comandă și control. Întreaga lucrare a avut în vedere ca instalația să respecte cerințele de reducere a emisiilor și condițiile stipulate în legislația privind protecția mediului, în condițiile obținerii unei eficiențe maxime”, a declarat dl. Valentin Feodorov, reprezentantul legal al companiei Iridex Group Plastic.
Amplasamentul staţiei de sortare și staţiei MBT Vădeni se află la o distanță de 1,4 km de zona rezidențială a comunei Siliștea, la 7,5 km de municipiul Brăila și la o distanță de 300 de metri de depozitul de deșeuri municipale Muchea. Accesul se face prin DN 23 Brăila – Muchea, drumul de acces aparținând comunei Siliștea, la limita acesteia cu comuna Vădeni.
Instalațiile vor asigura reciclarea unei cantități maxime de materiale reciclabile ce vor putea fi refolosite în alte domenii, precum și separarea şi minimizarea cantităţii de deşeuri prevăzute a fi depozitate în depozitul ecologic. În funcţie de cerinţele individuale, aceste obiective se pot obține prin descompunerea materiei organice în sectorul de tratare biologică sau prin bio-uscarea pentru stabilizarea şi uscarea deseurilor, care pot fi utilizate în agricultură sau în alte scopuri. În același timp, s-a urmărit ca impactul asupra mediului prin funcţionarea instalaţiei să nu depăşească nivelurile stabilite drept acceptabile prin reglementările aplicabile în România şi în Uniunea Europeană, iar cheltuielile de funcţionare să rămână cât mai mici posibile.
Lucrarea implică una dintre cele mai mari instalații de compostare și bio-uscare din țara noastră, prin utilizarea tehnologiei GORE® Cover. Recunoscută în industrie ca una dintre cele mai fiabile soluții pentru tratarea tuturor tipurilor de deșeuri organice, tehnologia GORE® Cover asigură un proces eficient de descompunere biologică pentru reintroducerea acestui tip de deșeu în Economia Circulară. Sistemul GORE® Cover reprezintă o soluție eficienta pentru tratarea resturilor vegetale din producția agricolă, dejecțiilor animaliere, deșeurilor verzi, dar și în cazul deșeurilor alimentare sau al altor deșeuri organice separate de sursă, biosolide (nămoluri), precum și pentru deșeurile municipale solide.
Printre obiectivele principale ale lucrării se numără îmbunătățirea sistemului de colectare selectivă în zona urbană și extinderea acestuia în zona rurală a județului Brăila, îmbunătățirea și extinderea echipamentelor existente de colectare și transport, optimizarea logisticii prin eficientizarea serviciilor de gestionare a deșeurilor și depozitarea controlată a deșeurilor în cadrul depozitelor conforme cu normele în vigoare la nivel european. 

Iridex Group Plastic, înființată în 1993 ca o companie privată, reunește domenii de activitate diverse: construcții, mase plastice, salubritate, agricultură, toate având ca numitor comun grija pentru mediu. Compania este prima producătoare de plasă tip rețea din polietilenă (obținută prin extrudare) din România.
Compania este numărul 1 pe piața materialelor geosintetice, având în portofoliu colaborări la proiecte de infrastructura mediului în toată țara. Cele mai importante orașe din România beneficiază de depozite de deșeuri municipale realizate cu materiale furnizate și instalate de echipa Iridex Group Plastic. Parteneriate de peste 20 ani cu firme furnizoare de geosintetice, precum Tensar, Cetco, GSE Environmental, dovedesc seriozitatea cu care Iridex își tratează partenerii de afaceri. 
Iridex Group Plastic este reprezentant în România și al grupului de producere a echipamentelor pentru irigații IRRIMEC/ OTECH. De altfel, compania comercializează de peste 15 ani sisteme de irigații IRRIMEC, care s-au bucurat în toată această perioadă de succes în lumea fermierilor. Mai mult decât atât, primele modele cu tambur puse pe piață funcționează fără probleme și în prezent, demonstrând, pe de o parte, calitatea deosebită și fiabilitatea de top a acestor produse, iar pe de altă parte, experiența Iridex Group Plastic în domeniul irigațiilor și dedicarea companiei pentru susținerea fermierilor români. 

Tag-uri Institutii: