Publicat: 14 Iulie, 2019 - 23:39
Carnet de reporter
Foto AMOS News (Romulus Boancă)

 Nu știu de ce mitologica pasăre Phoenix a trebuit să fie mai întâi incinerată pentru a renaște mai puternică, dar nu pot să nu găsesc o asemănare între legenda ei și una dintre realitățile agriculturii românești, care în 1989 dispunea de peste 2 milioane de hectare suprafață irigată și de rețeaua aferentă de instalații și canale, ce nu au rezistat însă ciocnirii violente cu principiile unei piețe buimace. Nu știu cum se face că un sistem pe care istoria l-a declarat neviabil reușea să producă unele lucruri și procese benefice, pe care astăzi nu mai putem să le egalăm. În mai puțin de un sfert de secol s-a ales practic praful de această zestre care, dacă am fi folosit-o, astăzi am fi fost mai departe. N-a fost însă să fie și neglijența și lăcomia administratorilor, combinate cu incompetența și nesimțirea vremelnicilor diriguitori au făcut ca sistemele de irigații să nu mai poată fi deslușite din geografia locurilor. Mii de kilometri de canale s-au colmatat și au fost cotropite de vegetație, în timp ce instalațiile din stațiile de pompare s-au deteriorat din nefolosință sau au fost pur și simplu furate și duse la fier vechi, lăsând în urmă doar ruinele clădirilor din care nu s-a mai putut refolosi vreun material. Dezastrul natural a fost completat de o iresponsabilă reglementare produsă de un guvern de prin 2008, când a fost desființat pur și simplu ANIF-ul, lăsând din cei 5000 de specialiști de care dispunea doar vreo mie care să păzească ce ar mai fi putut fi păzit. 

Și așa a trecut din sfert de veac, peste o agricultură lăsată iresponsabil la cheremul naturii capricioase și a unor izolate inițiative private. Grânarul de altădată al Europei a rămas o legendă greu de înțeles, în timp ce suprafețele ce aparțineau agriculturii de stat au încăput încet-încet pe mâinile unor investitori „strategici” care au înțeles că e rost de făcut averi pe bani puțini.

 În mod cu totul neașteptat lucrurile s-au schimba radical odată cu programul de guvernare al coaliției câștigătoare a alegerilor din 2016, care a pus sistemul de irigații pe unul dintre primele locuri ale obiectivelor prioritare. Au trecut doi ani și ceea ce exista și funcționa în 1989 este pe cale să se reproducă la parametri de calitate și eficiență superiori.

 Ministrul Petre Daea a mai vizitat în iarnă șantierul amenajării de irigații Carasu-Galeșu din județul Constanța. Atunci se lucra la înlocuirea pompelor și la reconstrucția pavilionului stației precum și a dotărilor aferente, nefiind condiții pentru a se interveni pe canale. Împreună cu alaiul de reporteri care au dorit să fie prezenți la acest moment, ministrul s-a deplasat la canalele C1 și C2 unde sunt în lucru 165 de km de refacere radicală, începând de la izolații și placarea cu ciment până la instalarea ecluzelor care dirijează apa în trepte. Se lucrează cu spor și atenția ministrului este atrasă de un grup de lucrători în preajma cărora se află câțiva polițiști înarmați. Sunt 40 de deținuți de la Poarta Albă care au primit permisiunea să iasă la lucru și o fac cu spor știind că asta le va aduce niște bani pentru ei și familiile lor. Dar și pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciar. „Este o soluție care ar trebui avută în vedere și prin alte locuri” -  spune ministrul, „pentru că este cel puțin de bun simț și omenesc să dăm acestor persoane o șansă de a se simți oameni de folos. Cu atât mai mult cu cât avem nevoie de forța asta de muncă ce rămâne altfel nefolosită”. Directorul ANIF, Florin Barbu, este mulțumit de colaborarea cu penitenciarul și de activitatea desfășurată de echipa detașată aici și vrea să facă intervenții asemănătoare și prin alte locuri care dispun în vecinătate de această rezervă de forță de muncă.

''Este una dintre numeroasele investiţii pe care le avem în derulare în ţară. Unul dintre obiectivele importante pentru agricultură, din programul de guvernare, a fost reabilitarea sistemului de irigaţii, atât de necesar mai ales în condiţiile actuale şi de perspectivă, având în vedere că schimbările climatice sunt o realitate. Sunt în lucru 47 de obiective similare, iar alte 10 şantiere vor fi deschise în toamnă, fiind vizate în total peste 1 milion de ha. Noi am stabilit un plan prin programul de guvernare şi am asigurat finanţarea necesară pentru a ajunge în 2020 la cele două milioane de hectare irigate. Urmărim fiecare punct de lucru, fiecare zonă, indiferent unde se află. Am fost în Covasna, pe marginea Oltului, acum suntem aici, în Constanţa, la această staţie de pompare de la Galeşu, care era dezafectată şi azi porneşte la buton. Este un obiectiv pus în funcţiune cu un an mai devreme'', a afirmat Petre Daea.

În context, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a afirmat că pentru judeţul Constanţa a fost întocmit un proiect de suplimentare a lucrărilor de reabilitare a suprafeţelor irigate.

''Anul acesta ne ducem pe 40.000 de hectare de irigaţii. Am făcut din nou analize şi ne-am propus să realizăm suplimentar, din 2020, lucrări pentru irigaţii pe circa 70.000 de hectare de teren arabil şi vrem ca în România, în viitor să reabilităm suprafaţa de trei milioane de hectare, adică atingerea capacităţii de irigare ce a fost profilată până în anul 1989. Şi vom creşte această suprafaţă, ulterior. De la anul vom putea vedea şi continuarea lucrărilor din Sistemul Siret-Bărăgan, unde am dat drumul anul trecut primului agregat de pompare şi am putut iriga primele suprafeţe de teren'.

 În toiul conferinței de presă „pe picior” de la stația de pompare a intervenit o doamnă cu mâini muncite care îl mai abordase pe ministru și la trecuta vizită, rugându-l să meargă și să vadă ferma ei, din apropiere, de la Dumitrana. „Sunt sigură că o să vă placă ce veți vedea” -  l-a asigurat ea pe ministru. Într-adevăr, după o escală scurtă la stația de pompare proprie, realizată cu fonduri europene, doamna Dumbravă (așa o cheamă) a invitat întreaga delegație la sediul fermei unde a prezentat o hală modernă în care se sortează și se etichetează legumele produse pe 300 de hectare irigate și care sunt trimise spre marile magazine. Pe alte 324 de hectare irigate a obținut producții de 7 t de grâu la hectar și 8 t la orz. La o tavă de plăcinte dobrogene, la umbra unui nuc maiestuos, gazda și-a făcut un succint CV: lucrase la IAS-ul care s-a desființat după revoluție. A trebuit să treacă la sapă ca să își țină la facultate fiul, care voia să emigreze în America. Din muncă și din împrumuturi a început să cumpere loturile în care se dezmembrase IAS-ul reușind ca, practic, în câțiva ani să-l recompună ca fermă privată. Și-a oprit fiul în țară și l-a pus să facă proiecte europene realizând o fermă modernă cu tot ce îi trebuie. O sugestivă lecție de viață.

Câțiva kilometri mai departe caravană agricolă a ministrului poposește la AGROZOOMED Peștera, o fermă zootehnică modernă, gospodărită de câțiva tineri pricepuți, cu un complex de berbecuți de 17.000  capete, crescuți până la greutatea de 30 kg și apoi sacrificați în abatorul cu o capacitate de 1.000 capete zilnic. Curățenia este exemplară, fluxurile bine organizate și desfacerea pe măsură - atât în țară cât și la export. Și acesta un model de urmat.

Pe drumul de întoarcere spre Capitală telefonul ministrului nu a contenit să sune. Îl căutau reporteri de la câteva posturi de televiziune alertate de un comunicat pe Twitter (?!) al comisarului Andriukaitis care, la presiunea unor ONG-uri, recomanda sistarea exporturilor de ovine, datorită condițiilor improprii create de caniculă pe vapoarele cu care erau expediate. Ce aveți de gând să faceți? - întrebau domnișoarele din studiouri. „Nimic altceva decât datoria față de fermieri români, cărora nu am dreptul să le ruinez afacerile. Desigur, voi recomanda ca cei ce efectuează transportul să ia măsurile necesare, dar obligațiile noastre încetează la îmbarcarea pe vapor. De aici înainte alții sunt cei care își  asumă obligațiile”.

Începută la ora 7 dimineața sesiunea de vizite de lucru în teritoriu a ministrului Daia s-a încheiat abia spre seară. Tot la minister, de unde plecase și unde mai rămăseseră niște lucruri de rezolvat.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: