Publicat: 7 Iunie, 2016 - 15:56
Share

Plata subvențiilor pentrui fermieri este întârziată de bănci, spune ministrul Agriculturii Achim Irimescu. Declarația vine în contextul protestului fermierilor din Parcul Izvor din Capitală, care au ieșit în stradă din cauză că sunt nemulţumiţi pentru că nu şi-au primit subvenţiile, dar şi de faptul că statul nu îi ajută să îşi vândă produsele.

”Avem și situații pe care nu ni le putem explica. Avem caz concret, un fermier mare, nu dau nume care a avut ordinul de plată emis în 24 mai și de abia în 31 mai a primit banii. Sunt întârzieri pe care nu ni le explicăm. APIA când a emis un ordin, a ajuns în Trezorerie, iar de acolo banii se duc în una-două zile la bancă și ajung banii la dvs. Acolo s-a întâmplat o întârziere și nu înțelegem de ce, pentru că interesul băncilor este să achite cât mai repede subvențiile”, a explicat Achim Irimescu.

Șeful MADR a arătat că în afară de transferul bancar, până în prezent au fost întârzieri și de altă natură, independente de voința și puterea actualului Guvern.

”Am încercat să recuperăm foarte mult. Spre exemplu, când am cerut o programare când vor începe plățile, mi s-a spus 27 aprilie. Am reușit cu mari eforturi să începem să dăm banii din 8 aprilie. Nu e normal ce se întâmplă, întârzierile sunt foarte mari. Toți așteptați acești bani și vă înțeleg perfect. Au fost decizii care s-au luat cu întârziere în Ministerul Agriculturii și în Agenția de Plăți. Este vorba că ne-am complicat anul trecut cu n scheme când trebuia ca în primii doi ani să fie cât mai simple, să ajungem cu banii la dvs. în timp util”, a adăugat ministrul agriculturii.

Irimescu a declarat plățile pentru sectorul zootehnic vor începe de săptămâna viitoare.

”Sigur că la cei care primesc fonduri pentru animale, vestea bună este că vor fi sume foarte mari. O să depășească 1.000 de euro la vaca de carne, o să depășească 800 de euro la vaca de lapte. Sunt sume foarte bune. Încercăm și avem la plată ajutorul pe motorină – 93 de milioane de lei pentru primul trimestru și săptămâna aceasta se transferă banii în trezorerie”, a menționat ministrul agriculturii.