Publicat: 7 Martie, 2017 - 11:06
Share
Crede „România liberă”

UPDATE: C.N.S.A.S.: Reverificarea guvernatorului Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condițiile legii

Referitor la materialul publicat marţi, în cotidianul 'România Liberă' despre Mugur ISĂRESCU, guvernatorul Băncii Naționale a României, facem următoarele precizări:

Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a C.N.S.A.S. de către cercetători acreditați în condițiile legii.

În privința verificării domnului Mugur ISĂRESCU, la data de 21.05.2002 Colegiul C.N.S.A.S. a emis Decizia nr. 40 de neapartenență/ necolaborare cu Securitatea ca poliție politică.

Documentele invocate de cotidianul 'România Liberă' au fost transferate către arhiva C.N.S.A.S. după intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 293/2008.

Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcționare a C.N.S.A.S., prin O.U.G. nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur ISĂRESCU nu mai este posibilă în condițiile legii. Calitățile deținute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naționale a României și cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere, potrivit art. 3 lit. q și o din actul normativ invocat anterior.

Potrivit art. 32 din O.U.G. nr. 24/2008, reverificarea persoanelor pentru care Colegiul C.N.S.A.S. s-a pronunțat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, printr-o decizie de neapartenență/ necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sunt îndeplinite condițiile cumulative, prevăzute de norma indicată, după cum urmează: 'În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente și informații noi și neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanțe de urgență o decizie de neapartenență sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității inițiază și aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanță de urgență.'

 

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, ar fi dat note informative Securității sub numele de cod ”Manole”, înainte de 1989.

Actualul guvernator al Băncii Naționale a României se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe. 

Turnătoriile sursei „Manole“ vizau, în special, diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomați, cel mai des întâlniți erau cei americani și britanici,  potrivit Romanialibera.ro.

Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unității Militare 0195.