Publicat: 15 Februarie, 2016 - 17:50
Share

“Bancile trebuie sa se apropie mai mult de clienti, sa lase mai jos nasul, sa nu mai aiba atata aroganta, sa explice mai mult cum functioneaza sistemul bancar”, le sfatuieste Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, precizand in acelasi timp ca in banci sunt profesionisti care au cladit o piata valutara si monetara mature, in stare sa preia socurile de dobanda si curs valutar, astfel ca ar fi pacat sa fie stricate cu diverse initiative legislative.

El a facut acest apel in contextul in care in ultima perioada banca nationala a fost deseori acuzata ca ia apararea bancilor atunci cand a oferit informatii pe diverse teme controversate precum problema creditelor in franci elvetieni sau legea privind darea in plata a caselor ipotecate.

“Nu neaparat noi (trebuie sa oferim aceste informatii), pentru ca de cate ori explicam noi, aparem iarasi ca suntem aparatorii lor (bancherilor). E treaba lor, sunt o industrie care s-a dezvoltat, sunt 40 de banci, au credite. Sa mai coboare nasul la nivelul clientului, sa se apropie de client”, a raspus guvernatorul, cand a fost intrebat de Bancherul.ro despre cum intervine banca centrala pe piata valutara si cat de matura a devenit aceasta piata.

Guvernatorul a precizat ca BNR va serba, in 25 februarie, 25 de ani de la deschiderea pietei valutare oficiale din Romania. “Si poate mai adancim chestiunea asta (a pietei valutare). In orice caz, atunci erau liste cu vanzatori si cumparatori. Acum e altfel, cineva trebuie sa explice ce face un trezorier. Bancile comerciale. E treaba lor. Explicatia privind ceea ce poate sa faca un trezorier pe piata valutara din Romania ar trebui sa vina din partea bancilor”, a spus Isarescu.

"In anumite momente a trebuit sa intervenim si noi pe piata valutara"

Guvernatorul a mai subliniat ca atat piata valutara cat si cea monetara s-au maturizat, tocmai datorita profesionistilor din banci, “acei bancheri atat de huliti”, putand actiona ca niste buffere la socurile externe, astfel ca ar fi pacat sa o punem in pericol cu diverse initiative legislative.

Mugur Isarescu: “Sentimentul meu, si spun asta ca un veteran, este ca piata valutara s-a adancit, nu mai e atat de emotionala, lucru foarte bun. Si va vorbeste o persoana care, din foarte multe motive, o urmaresc in fiecare dimineata, e intrebarea pe care o pun in fiecare dimineata. Si piata monetara a trecut peste momente de exces de lichiditate, datorita acumularii cheltuielilor bugetare in ultimele doua luni ale anului trecut, deci un excedent de lichiditate masiv in ianuarie, piata a functionat, s-a echilibrat singura. In anumite momente a trebuit sa intervenim si noi, este adevarat, dar nu pot sa nu remarc o maturitate a acestor piete, este un lucru extrem de important, de salutat si de continuat. Ar fi si culmea ca dupa atatia ani de cand pietele astea functioneaza - in afara de asta iti dau si indicii, temperatura economiei, sunt indicatori extrem de importanti pentru a vedea ce s-a intamplat in economie – acum sa ne apucam sa nu avem incredere in mecanismul de piata si eventual sa le mai si stricam cu niscai initiative legislative. Din acest motiv am dorit sa spun ca nu negam cand spunem ca coordonatele mediului extern au un impact echilibrat in balanta riscurilor. Pentru ca pietele ca atare pot sa actioneze ca niste buffere, ca niste stocuri tampon, daca au adancime, daca exista incredere si profesionalism in piete. Profesionalismul este dat de acesti huliti bancheri care, cu echipele lor de trezorieri, cu relatiile pe care si le-au facut cu bancile straine, actioneaza in sens de temperare a mecanismelor. S-au creat mecanisme pe care, repet, eu le vad aproape in fiecare zi, nu ma mai surprind miscarile care au loc. In schimb, pe plan intern, incertitudinile, asa cum le vedem in prezent, tind sa impinga balanta riscurilor in sus, adica traiectoria inflatiei in sus.”

Guvernatorul a precizat ca leul a fost moneda cea mai stabila in comparatie cu zlotul si forintul, dar in trimestrul patru s-a depreciat fata de euro, ca si in cazul celorlalte monede, in timp ce prima de risc a Romaniei se mentine sub cea a Ungariei si deasupra celei din Polonia. “Cursul de schimb putem spune ca a contribuit la cresterea inflatiei, dar intr-o masura limitata. Evolutia cursului, ca sa sintetizez, inca ne ajuta din punct de vedere al inflatiei”, a adaugat Isarescu.

El a mai precizat ca excesul masiv de lichiditate s-a diminuat, “a intrat in limite tolerabile.”

L-am intrebat pe Mugur Isarescu cati bani a cheltuit BNR pentru apararea leului si care este politica de interventie a bancii nationale pe piata valutara. Vezi aici raspunsurile acestuia.

Autor: Bancherul.ro