Publicat: 14 Martie, 2016 - 11:53
Share

BNR va înăspri politica monetară, deși Banca Centrală Europeană a dus politica monetară la 0%, cel mai scăzut nivel din istorie.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, există posibilitatea înăspririi monetare mai devreme decât se anticipase anterior, pe fondul revenirii inflației. 
Înăsprirea ar fi făcută în două etape, începând cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor la facilităţile permane­te în jurul ratei dobânzii-cheie şi continuând cu majorarea dobânzii-cheie, arată zf.ro.

România, care are una dintre cele mai mari dobânzicheie din regiune, de 1,75%, este deja pe o traiectorie „di­vergentă“ faţă de BCE din cauza accelerării inflaţiei şi a sugerat trecerea la un ciclu de întărire a politicii monetare, chiar dacă BCE a intensificat rela­xa­rea monetară în zona euro, a explicat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"BNR pare să se concentreze mai mult pe evoluţia inflaţiei decât pe contextul internaţional şi din acest motiv cred că decizia de creştere a dobânzii va depinde de evoluţia preţurilor. Consider ca probabilă o creştere a dobânzii-cheie în trimestrul IV din 2016 sau trimestrul I al anului viitor", a intervenit și Radu Crăciun, economistul şef al BCR.