Publicat: 12 Februarie, 2019 - 11:46
Share

Update: Mugur Isărescu, către Şerban Nicolae: Trebuie să reducem deficitul, sunteţi cu bugetul în faţă
„Vreţi să fim cu dobânzi mai mici. Trebuie să reducem inflaţia, reducem deficitul, puteţi să faceţi asta, că sunteţi cu bugetul în faţă. (...)Nu putem să reducem dobânda şi ROBOR în jos, dacă nu reducem cel puţin aceşti trei indicatori”, a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, marţi, la audierea din Comisia economică din Parlament.

Update: Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus, marţi, că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări.
„A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului. (...) Ori acestea sunt absolut normale. (...) Intervine şi Banca Naţională? Da”, a spus Mugur Isărescu.

Update: Isărescu: Parlamentul, în înţelepciunea sa, să modifice OUG
"Băncile sunt în concurenţă, nu putem spune folosiţi asta. Parlamentul în înţelepciunea sa să modifice OUG 50 să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii şi ministerului de finanţe", a declarat Muguru Isărescu.
Daniel Zamfir i-a răspuns guvernatorului: În 2008, situaţia vă contrazice discuţia dintre trezorierii băncilor, spuneau <<noi de fapt manipulăm>>. Asta reieşea. Există în acea investigaţie o declaraţie a unui trezorier care spunea: principalul mesaj a lui Cintează, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghii aveaţi atunci legale să intervenţi şi azi nu?

Isărescu: Trebuia să vă uitaţi la cifre. Dvs. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe.
Zamfir: Investigaţia Consiliului Concurenţei e document oficial.

Update: Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat, marţi, că parlamentarii sunt dispuşi, pentru a scădea din costurile finanţării pentru firmele, să primească şi sugestii de la reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).
„Putem aduce lucrurile pe un culoar mai favorabil? Putem să facem ceva împreună? Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii”, a spus, marţi, Călin Popescu-Tăriceanu, la audiere Consiliului de Administraţie al BNR.

Update: „Nu am ţinut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară - n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu, marţi, senatorului ALDE Daniel Zamfir, la audierea din Parlament.

 

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), este audiat marţi, alături de întreg Consiliul de Administraţie al BNR, în comisiile economică şi buget ale Senatului.

Senatorul Daniel Zamfir i-a reproşat că nu răspunde la întrebări:

"Am o rugăminte: noi punem întrebările, dvs. răspundeţi. Vreau să discutăm despre ROBOR pentru că este prima temă de discuţie. Este una care a suscitat mare interes. Aş vrea să vă întrebăm nişte lucruri şi dvs. să răspundeţi. În legătură cu ROBOR a fost un lung şir de declaraţii ale dumneavoastră contradictorii. Aţi spus că ROBOR e un produs al dv, al pieţei, vorbeaţi cu băncile, noi doar îl aprobăm. Apoi aţi spus că ROBOR nu e influenţat de bănci. Când aţi spus adevărul?", a specificat Daniel Zamfir.

Răspunsul guvernatolorului BNR: "Văd că aveţi nelămuriri, să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieţei monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac şi spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situaţia reală monetară a fiecare bănci. Fiecare bancă, prin trezorierul ei, primeşte 2000 de plăţi şi face 6.000 de încasări. În funcţie de ele şi alte operaţiuni are sau nu suprlus de lichiditate. Unele au suprlus, altele deficit - de asta se numeşte piaţă monetară interbancară".

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: