17 octombrie 2021

Islanda suspendă vaccinarea cu Moderna din cauza riscului de miocardită

vac
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ieri, guvernul islandez a suspendat utilizarea vaccinului Moderna, invocând un risc crescut de inflamație cardiacă. „Întrucât există o cantitate suficientă de vaccin Pfizer în țară […] șeful epidemiolog devla Reykjavik a decis să nu folosească vaccinul Moderna în Islanda”, se arată într-o declarație postată pe site-ul web al Direcției naționale de sănătate din țară.
Decizia a fost motivată de „incidența crescută a miocarditei și pericarditei după vaccinarea cu vaccinul Moderna”, a spus șeful epidemiologiei din țară în notă. Timp de două luni, Islanda a administrat o doză suplimentară „aproape exclusiv” cu vaccinul Moderna islandezilor vaccinați cu Janssen, un ser cu doză unică comercializat de laboratorul american Johnson & Johnson, precum și persoanelor în vârstă și care au primit două dintre dozele unui alt vaccin.
Acest lucru nu va afecta campania de vaccinare pe această insulă de 370.000 de locuitori, unde 88 la sută din populația de peste 12 ani este deja complet vaccinată, spune presa locală. Suedia și Finlanda au suspendat, de asemenea, utilizarea vaccinului Moderna, dar numai pentru cei cu vârsta sub 30 de ani, iar Danemarca și Norvegia l-au descurajat formal pentru cei cu vârsta sub 18 ani, din cauza riscului de inflamație a miocardului, mușchiului inimii și a pericardului, membrana care acoperă inima.
Ciprian Pop