1 octombrie 2022

Israelul a promis că va declanșa un nou val de atacuri cu ajutorul agenției sale de spionaj, Mossad, pe teritoriul iranian

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Israelul a promis că va declanșa un nou val de atacuri cu ajutorul agenției sale de spionaj, Mossad, pe teritoriul iranian ca răspuns la orice agresiune a unor entități susținute de Teheran de acum înainte potrivit presei israeliene de astăzi, care citează surse din aparatul național de informații. Nu este o coincidență faptul că aceste semnale sunt transmise la puțin timp înaintea vizitei planificate a ministrului apărării și a șefului Mossadului la Washington.

Experții în informații au comparat noua politică cu „țintirea capului caracatiței”, mai degrabă decât cu țintirea tentaculelor.

Schimbarea de retorică deschisă vine și în momentul în care Iranul a revenit la masa de negocieri nucleare de la Viena săptămâna aceasta.

Mossadul a desfășurat o serie de operațiuni spectaculoase împotriva Iranului în ultimii ani, inclusiv distrugerea unei instalații nucleare din Natanz la începutul acestui an și uciderea savantului nuclearist Mohsen Fakhrizadeh.

Israelul crește acum presiunea asupra teocrației, lovind Teheranul direct ca răspuns la agresiunea Hezbollah și a altor grupuri cu sprijin iranian din regiune.

Regimul a desfășurat de multă vreme o campanie împotriva Israelului și a aliaților săi, finanțând grupuri teroriste din Gaza și Liban și vizând transportul maritim în Golf. Vorbind săptămâna trecută, premierul israelian Naftali Bennett a spus: „[Iranienii] ne frământă de departe, ne fac daune, aproape fără să-și părăsească casele. Ne fac să sângerăm fără să plătească un preț pentru asta.”

El a avertizat: „Vânarea teroristului zilei care este operat de Forța Quds pur și simplu nu mai este logică. Trebuie să ajungem la dispeceri.”

Totul se întâmplă, potrivit analiștilor, în timp ce șefii armatei israeliene continuă să planifice un atac complet asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, în cazul în care comunitatea internațională nu reușește să oprească progresul Teheranului către bombă.

Vorbind într-un interviu acordat astăzi presei israeliene, ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a avertizat: „Deși știm că nu suntem singuri în eforturile noastre de a împiedica Iranul să achiziționeze o armă nucleară, Israelul se va apăra întotdeauna singur.”

Săptămâna aceasta, ministrul Lapid a semnat un acord comercial și de apărare de referință cu omologul său britanic, Liz Truss, care a clarificat angajamentul Regatului Unit față de securitatea israeliană.

Ea a declarat pentru Sunday Telegraph: „Ceasul ticăie, ceea ce sporește nevoia unei cooperări strânse cu partenerii și prietenii noștri pentru a contracara ambițiile Teheranului”.

A consemnat Ciprian Pop