8 decembrie 2021

Israelul și Marocul semnează un memorandum de înțelegere pentru apărare

steag israel-Maroc
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Israelul și Marocul semnează un memorandum de înțelegere pentru apărare
Documentul va permite autorităților din domeniul apărării ale celor două țări să extindă cooperarea în domeniul informațiilor, cooperării in domeniul industriei militare și pregătirii militare.

Ministrul israelian al Apărării, Beni Gantz, a declarat că a semnat un memorandum de înțelegere în domeniul apărării cu ministrul delegat marocan pentru apărare națională, Abdellatif Ludiya, miercuri, la Rabat.

„Tocmai am semnat un memorandum de înțelegere în domeniul apărării cu Marocul. Acesta este un eveniment foarte important care ne va permite să lucrăm la proiecte comune și să dezvoltăm cooperarea industrială. Relațiile dintre Israel și Maroc ar trebui extinse și consolidate”,  a spus Gantz.

„Acordul oferă o bază solidă pentru relațiile de apărare dintre cele două țări și pune bazele unei viitoare cooperări. Acest [memorandum] va permite ministerelor apărării din cele două țări să extindă cooperarea în domeniul informațiilor, cooperarea industrială, pregătirea militară și multe altele”. „Acordul este un pas semnificativ în aprofundarea relațiilor dintre Israel și Maroc, care beneficiază deja de extinderea cooperării economice, a turismului bilateral și relațiilor calde între popoare”, a spus ministerul israelian al apărării.

Pe 10 decembrie 2020, fostul președinte american Donald Trump a anunțat că Israelul și Marocul au ajuns la un acord privind stabilirea relațiilor diplomatice. Pe 22 decembrie, la Rabat, autoritățile din Maroc, Statele Unite și Israel au semnat o declarație comună. În ea, în special, a fost confirmată intenția „de a relua imediat contactele oficiale complete între colegii marocani și israelieni, pentru a stabili relații diplomatice, pașnice și de prietenie ”. Prin Rabat, Tel Avivul și-a creat un cap de pod in Maghreb, lucru care nu este mereu văzut cu ochi numi de vecinii Marocului, in special Algeria.

Ciprian Pop