Publicat: 19 Aprilie, 2017 - 12:29
Share

TVR inaugurează, la Sala Polivalentă din Cluj, o expoziţie inedită – FAN ZONE, dedicată admiratorilor gimnasticii, cu fotografii din istoria gimnasticii româneşti şi cu echipamente care ilustrează istoria postului public de televiziune.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu AGERPRES, cu ocazia Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin & Feminin - ediţia 2017, oferă spectatorilor care au achiziţionat bilete pentru concursul de la Cluj, posibilitatea de a vedea imagini excepționale cu marii gimnaşti ai României.

Publicul poate admira fotografii rare, cu primii noştri campioni şi competiţiile la care au participat şi cu legende ale zilelor noastre şi marile concursuri în care au performat: echipa de gimnastică a României la Campionatul Mondial din 1911; imagini de la Campionatele Internaţionale de Gimnastică ale R.P. Române din 1962; imagini campionii Elena Leuştean; Berta Corobeanu - prima mare gimnastă a ţării după război; Sonia Iovan; Mihai Botez, Albin Morariu; Frederic Orendi; Ghe. Tohăneanu, I. Zamfir, A. Kadar - la Campionatele Naţionale din 1966; Anca Grigoraş; Mariana Bitang, Cristina Bontaş, Daniela Silivaş, Aurelia Dobre, Lavinia Miloşovici, Gina Gogean, Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu, Dan Potra şi mulţi alţi mari sportivi români concurând în diferite competiţii.

O secţiune specială este dedicată inegalabilei Nadia Comăneci - simbolul perfecţiunii pentru o lume întreagă – câteva fotografii fiind oferite chiar de multipla campioană.

Expoziţia cuprinde, de asemenea, o serie de fotografii artistice cu prize din gimnastică, dar şi imagini inedite cum sunt cele cu o Asociaţie Sătească de Gimnastică, cu „instalaţia” de Gimnastică, amplasată pe terenul din spatele unei şcoli de gimnastică din Braşov, în 1876 sau cu amenajări ale unor săli de gimnastică la începuturile acestui sport.

Imaginile expuse la Cluj-Napoca aparţin Arhivei Fotografice AGERPRES, Federaţiei Române de Gimnastică şi Arhivei TVR.   

De asemenea, publicul prezent la eveniment şi care nu a putut ajunge în Bucureşti pentru a vizita EXPO TVR 60 – expoziţia organizată de TVR cu ocazia aniversării a şase decenii de la prima transmisie – este invitat într-o călătorie în istoria televiziunii publice, prin intermediul echipamentelor de televiziune: camere de filmare pe peliculă, camere analogice şi digitale produse începând cu anul 1952 şi până în 2000, magnetofoane Uher şi Nagra, elemente auxiliare audio – microfon, amplificator portabil, căşti, un studio virtual, în care vizitatorii pot experimenta cum se face o emisiune într-un studio de televiziune etc. 

Despre transmisiunile TVR de la  Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin & Feminin 19-23 aprilie.