4 februarie 2023

Istorie în miniatură: Statuete din bronz „Regele Mihai I” dedicate susţinătorilor Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cinci statuete „Regele Mihai I” din bronz, lucrate cu migală până în cele mai mici detalii de sculptorul Bogdan Ioan, vor fi oferite de Asociaţia pentru Patrimoniu Regal Peleş susţinătorilor proiectelor din anul 2022.

Statuetele încheie un proiect de suflet al Asociaţiei, care a început în urmă cu doi ani, şi este dedicat memoriei Regelui Mihai I. Mai întâi, sculptorul Bogdan Ioan a creat o machetă din ipsos de 83 cm, care a fost oferită Majestăţii Sale Margareta a României.

După aceea, a fost ridicată la Sinaia statuia din bronz a Regelui Mihai I. Statuia are 2,30 metri înălţime şi a fost dezvelită la 25 octombrie 2021, la împlinirea unui secol de la naşterea Suveranului.

Iar acum, proiectul se închide cu cele cinci statuete de bronz. Acestea sunt însoţite de Certificat de Autenticitate şi redau fidel statuia Regelui Mihai I, de la Sinaia.

Asociaţia noastră îşi arată, astfel, gratitudinea faţă de cei care ne-au fost parteneri în lucrările de restaurare şi consolidare a patrimoniului pe care îl avem în responsabilitate.

Domeniul Regal Peleş înseamnă 150 de ani de istorie şi 23 edificii unice. Un ansamblu natural şi arhitectural pe care Asociaţia şi partenerii săi îl protejează, îl menţin şi îl pun în valoare pentru fiecare generaţie de români.

Sculptorul Bogdan Ioan a realizat cele trei proiecte în urma unui concurs internaţional organizat de Asociaţia pentru Patrimoniu Regal Peleş în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Primăria Oraşului Sinaia.

Ca şi monumentul de la Sinaia, statuetele îl înfăţişează pe Suveran în uniforma de Mareşal al Armatei Române, artistul evocând şi de această data calităţile simbolice ale personalităţii Regelui Mihai I.

Suntem, deopotrivă, onoraţi şi bucuroşi să vă prezentăm, în premieră, câteva fotografii ale statuetelor Suveranului, reper al identităţii naţionale şi al istoriei României.

Ion Tucă
Director executiv
Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş