Publicat: 7 Aprilie, 2020 - 00:01
Share

La orele 20.30 din ziua de luni 6 aprilie, a apărut pe ecranele televiziunilor italiene premierul Giuseppe Conte, care a ilustrat, impreună cu ministrul Economiei Roberto Gualtieri și cu Stefano Patuanelli, ministrul dezvoltării, rezultatele deliberărilor de astăzi ale Consiliul de Miniștri și măsurile luate în favoarea relansării economiei Italiei în condițiile confruntării traumatice cu pandemia coronavirus COVID-19 și cu efectele sale multiple.

În substanță este vorba despre crearea unor instrumente finaciare în favoarea asigurarea lichiditătii necesare pentru relansarea activităților intreprinzătorilor și susținerea întreprinderilor acestora prin acordarea de împrumuturi garantate de stat în proporție de 90 % din sumele solicitate, pentru stimularea operațiilor productive și comerciale prin recurgerea la fonduri speciale de asigurare ecc.
Valoarea aproximativă a intervenției este hiperbolică: 400 miliarde de euro.

Acestei sume se adaugă incă 350 de miliarde pentru alte intervenții de susținere a dezvoltării economice. O manevră deci de 750 miliarde, comparabilă doar cu intervenția citată a Germaniei în favoarea propriei economii.

Ne aflăm în fata unui eveniment de mare relevantă istorică, nu doar pentru Italia, care nu a mai așteptat opiniile specialiștilor în cultivarea lalelor și a decis pentru sine cu o zi înainte, să nu decidă alții.

(Grigore Arbore)

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: