26 mai 2022

Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Relaţiile economice româno-italiene reprezintă o piatră de temelie în vederea colaborării statului român cu piaţa internaţională. Deoarece există o numeroasă comunitate de români în Italia, a peste 1,2 milioane de rezidenţi, este esenţial să consolidăm o legătură bilaterală puternică în vederea dezvoltării economice ale ambelor state.

În data de 22 noiembrie, am avut plăcerea de a participa la Forumul economic Italia-România „ReStart Împreună”, moderat de dr. Alberto Grassani. Acest eveniment a avut loc la sediul regiunii Lombardia, unde am avut oportunitatea de a participa la multiple discuţii care au atins punctele cheie în vederea dezvoltării economice. Alocuţiunile introductive au fost susţinute de Alan Christian Rizzi, Vicepreşedintele Regiunii Lombardia şi George Babriel Bologan, Ambasadorul României în Italia.

Printre participanţii s-au enumerat Terente Ciui – Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Guido Guidesi – Consilier pentru Dezvoltare Economică, Regiunea Lombardia, Olguţa Marian – Director General adjunct, Departamentul Comerţ Exterior, precum şi Olga Georgescu, secretar al Camerei de Comerţ Italo-Romena de la Milano. De asemenea, Preşedintele Camerei de Comerţ Italo-Române la Milano, Walter D’Alessandro, şi Florin Pascu, Consul General ad interim al României la Milano, au susţinut discuţiile inedite din încheierea acestui eveniment.

Prioritizez colaborarea româno-italiană deoarece cetăţenii noştri fac sacrificii substanţiale pentru a câştiga un trai mai bun în afara ţării datorită neajunsurilor întâmpinate acasă. Economia românească beneficiază de pe urma fiecărui român plecat, care trimite cu greu banii câştigaţi acasă. Românii din diaspora trebuie respectaţi şi valorificaţi ca atare. La momentul actual, există circa 18.000 de societăţi cu răspundere limitată care au acţionari români, 8.000 de societăţi de persoane şi 55.000 de întreprinderi individuale cu titulari români. De asemenea, în România există 18.500 de companii cu acţionari italieni. Aceste date ne dovedesc faptul că este crucial să valorificăm oamenii de afaceri români din Italia şi să susţinem antreprenoriatul românesc.

Principalele puncte abordate au fost prezentarea unor noi oportunităţi de investiţii şi comerciale pentru companiile italiene din România, incluse în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi soluţionarea problemelor întâmpinate de firmele româneşti pe piaţa italiană. În definitiv, tema forumului este susţinută de deviza „ReStart Împreună”, deoarece ambele economii cresc prin menţinerea unei dinamici de cooperare.

Italia reprezintă unul dintre principalii parteneri economici ai României, iar acest fapt poate fi uşor sesizat prin valoarea schimburilor româno-italiene care, în anul 2019, a depăşit suma de 15 mld. euro. Prin intermediul acestui eveniment, am dezbătut soluţii reale care se vor putea concretiza prin depăşirea sumei record înregistrată în anul 2019. Aceste relaţii bilaterale reprezintă un punct de stabilitate pentru dezvoltarea economică a statului român.

Comunicat de presă – Deputat PNL Valentin-Ilie Făgărăşian