25 septembrie 2022

Italia își sărbătorește unificarea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Aniversăm astăzi, 17 martie, unificarea Italiei, eveniment care celebrează naşterea statului italian ca urmare a proclamării Regatului Italiei în data de 17 martie 1861, proces finalizat pe deplin la finalul Primului Război Mondial. Această zi dedicată unităţii naţionale a fost serbată în mod continuu, cu evenimente aparte dedicate ei în anul 1911 (aniversarea a 50 de ani), în 1961 (aniversarea a 100 de ani), respectiv în 2011 (aniversarea a 150 de ani).

Italia şi România au, astfel, un trecut istoric similar marcat prin dezvoltarea statului naţional în secolul al XIX-lea şi continuând cu desăvârşirea unităţii naţionale la finele Primului Război Mondial. Acest eveniment ne reaminteşte importanţa valorilor cetăţeniei, a unei identităţi, cât şi necesitatea unei coexistenţe civile bazate pe respect reciproc. Memoria istorică ataşată acestui eveniment serveşte la reafirmarea şi consolidarea identităţii naţionale şi la sporirea coeziunii interne într-un moment în care pandemia afectează dramatic fundamentele sociale şi civice pe care este construit statul.

Mai mult ca niciodată este important să ne amintim de importanţa unităţii şi eforturile depuse pentru crearea statelor moderne. Lecţiile acestui trecut glorios ne servesc în prezent şi ne vor fi utile şi în viitor.

Auguri Italia! Viva l’Italia! Viva la Romania!

Deputat Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale
Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT.

Andi Gabriel Grosaru