Publicat: 6 Mai, 2016 - 08:52
Share

Premierul Dacian Cioloș va participa la a IV-a ediție a Eurosfat, eveniment organizat de Europuls sub patronajul Parlamentului European, al Comisiei Europene și cu sprijinul Președinției Olandeze a Uniunii Europene.
Alături de primul-ministru vor participa printre alți înalți oficiali, ambasadoarea Olandei, ambasadorul Austriei,  ambasadorul Germaniei, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, ministrul Energiei, ministrul Justiției, ministrul  Muncii și alți actori importanți din țară și străinătate din sectorul public și privat.
Principalul subiect al dezbaterilor din acest an este viitoare președinție a Uniunii Europene pe care România o va deține în 2019. Este România pregătită pentru examenul de maturitate în UE?
Alte teme discutate în cadrul celor 10 conferințe de la Eurosfat 2016 vor fi strategia națională anti-corupție, problema refugiaților, Uniunea Energetică, tratatul TTIP, situația lucrătorilor din industria de textile, fondurile europene, transparența în guvernare dar și reconfigurarea administrativ-teritorială sau integrarea socială prin sport.

București, 26 aprilie 2016 - EUROSFAT este forumul anual de dezbateri pe teme de politică europeană care are loc în România din 2013. Obiectivul forumului este de a reuni politicieni, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, activiști, reprezentanți ai mediului de afaceri, cercetători, experți și cetățeni interesați, în scopul de a dezbate cu privire Ia aspectele cheie de pe agenda europeană. În acest an evenimentul se va desfășura la JW Marriott și va reuni cel peste 700 de participanți. Principalul subiect din acest an va face referire la viitoare președinție a Uniunii Europene din 2019 pe care o va deține România și se va încercă să se găsească un răspuns la întrebarea: Este România pregătită pentru examenul de maturitate în UE?
  
 Europuls va lansa în cadrul evenimentului un nou proiect intitulat ”Platforma de Sprijin RO2019” se va constitui într-o structură formată din reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor implicate în pregătirea Președinției Române a Consiliului din anul 2019. Scopul acestei Platforme va fi acela de a sprijini eforturile României în pregătirea Președinției, oferind un cadru de dezbateri, analiză și schimb de bune practici.
  
 Pentru prima dată de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România va asigura Președinția rotativă a Consiliului UE  în a doua jumătate a anului 2019. Pe lângă responsabilitățile acestui rol, Președinția va coincide cu mai multe evenimente importante atât în context național cât și european: alegerile pentru Parlamentul European, reînnoirea Comisiei Europene, alegerile prezidențiale din România, negocierea cadrului financiar multianual și a bugetului UE pentru anul 2020.
  
 La cea de-a 4-a ediție din acest an participanții vor putea participa la dezbateri pe teme precum Uniunea Energetică şi viitoare strategie energetică a României, justiția, migrația și refugiații dar va avea și o latură culturală - un documentar cu temă de interes european și o piesă de teatru/atelier cu titlul „In search of Europe” vor fi găzduite în cadrul Eurosfat 2016.
  
 Dezbaterea despre refugiați va avea loc în contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu o provocare majoră din cauza numărului mare de refugiați care sosesc în Europa, în fiecare zi. Expunerea la afluxul de refugiați variază de la o țară la alta, iar sarcina este distribuită inegal. Unele state, cum ar fi Germania, se confruntă cu un număr ridicat fără precedent, în timp ce altele, cum ar fi România, nu simt încă același nivel de presiune. Germania a trebuit să se adapteze până în prezent și a implementat rapid strategii de integrare diferite. Pe de altă parte, ca o țară care nu a experimentat criza refugiaților, România trebuie să facă o evaluare privind modul în care ar trebui să se poziționeze.
  
 Un subiect ce va stârni reacții diferite va fi cel cu privire la „Transatlantic Trade and Investment Partnership” (TTIP).  Atelierul dedicat acestei dezbateri dorește să pună în discuție principalele prevederi vizate prin tratatul TTIP dar și stadiul actual al negocierilor. Accentul este pus pe o analiză detaliată a beneficiilor care decurg din tratat, în special asupra comerțului și investițiilor, dar si pe potențialele costuri pentru cetățenii europeni. Această dezbatere este necesară pentru a înțelege mai bine prioritățile de politică comercială ale principalilor actori economici din România și din regiune, precum și beneficiile care decurg din comerțul internațional. Discuțiile au drept scop evaluarea rolului tratatului TTIP în promovarea unui model economic de tip 4.0 în relațiile UE - SUA care aduce cu sine transformări pentru toate modulele din cadrul lanțului valoric si necesită un set nou de competențe pe piețele forței de muncă din UE și SUA.
  
 Un alt subiect care va stimula interesul este cel al capacității administrative - Cum să îmbunătățim calitatea și impactul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană. Experiența acumulată ȋntre 2007-2013 ne arată că autorităţile române şi europene trebuie să acorde mai multă atenţie calităţii proiectelor finanţate prin fonduri nerambursabile. Dezbaterea va evalua cum ne situăm astăzi, la aproape 10 ani de la aderare, cu privire la capacitate administrativă şi de absorbţie a autorităţilor şi ce măsuri concrete pot fi luate pentru ca acestea să fie îmbunătățite.
  
 Pentru prima dată la Eurosfat participanții se vor putea bucura de două evenimente culturale Proiecția documentarului "To Kyma", despre criza europeană a refugiaților și punerea în scenă a spectacolului de teatru: ”In Search of Europe” realizat de Lucas de Man.
  
 "To Kyma" ("Valul", în greacă) este un film obligatoriu pentru cei care vor să înţeleagă situaţia dificilă a refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa şi pentru cei care caută componenta umană din spatele cifrelor şi a rapoartelor strategice. Un documentar plin de emoţii, momente dramatice şi poveşti de viaţă uluitoare.
  
 "În căutarea Europei" este un spectacol de teatru-prelegere despre viitoarea generaţie de vizionari ai Europei. În această producţie, regizorul şi actorul olandez Lucas de Man prezintă publicului cele mai de actualitate păreri, probleme şi soluţii ale generaţiei tinere de cetăţeni europeni. O piesă de teatru interactivă care va încerca să răspundă la întrebările: Cine sunt vizionarii de mâine ai Europei? Cum percep aceştia epoca şi societatea noastră? Care este poziţia lor cu privire la problemele de actualitate cu care se confruntă Europa? Ce înseamnă pentru ei schimbarea? Şi, mai ales, ce fac ei pentru a contribui la schimbarea Europei?
  
 În acest an Eurosfat va avea o gamă largă de parteneri, bucurându-se de Patronajul Parlamentului European, al Comisiei Europene și al Președinției Olandeze a Consiliului European. De asemenea are susținerea și cooperarea mai multor ambasade străine în România, a unor organizații ale societății civile, fundații și think-tankuri europene dar și parteneri privați.