Publicat: 6 Octombrie, 2014 - 11:48
Share

Universitatea din București va conferi luni, 6 octombrie 2014, înaltul titlu de Doctor Honoris Causa lui Jacques De Decker, unul dintre cei mai renumiți scriitori belgieni contemporani.

Ceremonia festivă se va desfășura începând cu ora 11:00 în Sala 'Constantin Stoicescu' a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Dramaturg, eseist si membru eminent al comunității academice, Jacques De Decker are formație de germanist, absolvent al Universității Libere din Bruxelles, profesor de literatură olandeză la aceeași universitate, apoi profesor de istorie a teatrului și a cinematografului la Conservatoire Royal de Bruxelles.

De Decker a publicat în Belgia și în Franța un număr impresionant de romane, piese de teatru, nuvele și studii literare, dintre care o mare parte au fost traduse în germană, italiană, suedeză sau română. Creația sa literară este completată de o bogată activitate de critică și eseistică.

Pentru operele sale, Jacques De Decker a fost recompensat cu mai multe premii, printre care Prix Georges Vaxelaire de l'Académie Royale (1979), Prix de la Ville de Bruxelles (1981), Prix Félix De Nayer de l'Académie Royale pentru întreaga operă (1992). În 1996, juriul Premiului Interallié i-a acordat bursa Roger Giron de critică pentru En lisant, en écoutant... În 2008, la recomandarea Sectiei de Filologie și Literatură a Academiei Române, Jacques De Decker a primit premiul Marin Sorescu, acordat de orașul Craiova ca recunoaștere a valorii dramaturgiei sale și a prieteniei pe care o manifestă față de România. În 1997 este ales membru al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia și devine secretar perpetuu cinci ani mai târziu.

Legăturile lui De Decker cu România sunt foarte strânse. În ultimii 10 ani, a participat la lucrările Seminarului internațional Penser l'Europe, organizat în fiecare an, în colaborare, de către Fundația Națională pentru Știință și Artă, Academia Română, Institut de France și Academia Regală de Științe Economice și Financiare a Spaniei.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, Universitatea din București onorează o personalitate importantă a societății belgiene, un prieten al culturii române, admirator al lui Eugen Ionesco și Cioran, un nume de rezonanță în literatura contemporană.