Publicat: 28 Ianuarie, 2015 - 11:46

Autorităţile de la Tokyo au cerut ajutorul guvernului iordanian după ce gruparea Statul Islamic din Irak şi Levant a publicat o nouă înregistrare video în care ameninţă să ucidă jurnalistul japonez Kenji Goto şi pilotul iordanian Muath al-Kaseasbeh în termen de 24 de ore.

 

Oficiali japonezi şi iordanieni au discutat cererea ISIL de eliberare a Sajidei al-Rishawi, cetăţean irakian condamnat pentru implicare în mai multe atentate din Amman, din 2005, soldate cu 60 de victime, în schimbul ostatecilor Goto şi al-Kaseasbeh.

Premierul japonez a criticat drept "absolut îngroyitoare" ameninţarea privind uciderea celor doi ostateci.

"Guvernul, în această situaţie extremă, a cerut cabinetului iordanian să coopereze în vederea eliberării domnului Goto, iar această politică rămâne neschimbată", a declarat premierul nipon Shinzo Abe.

După ce, iniţial, ceruse o recompensă de 200 de milioane de dolari pentru eliberarea celor doi cetăţeni japonezi pe care îi deţine, gruparea teroristă a anunţat că doreşte ca autorităţile iordaniene să o elibereze pe Sajida al-Rishawi, o femeie condamnată la moarte în 2006 pentru tentativă de organizare a unui atentat sinucigaş.

Goto a fost răpit de terorişti în Octombrie, după ce intrtase în Siria pentru a îşi elibera prietenul, pe Haruna Yukawa.

Yukawa a fost executat săptămâna trecută, după ce Japonia nu a plătit cererea iniţială de 270 de milioane de dolari, al cărei termen expira vineri.

Mama lui Goto, Junko Ishido, a citit reporterilor un mesaj adresat premierului Shinzo Abe, miercuri - "Vă rog, salvaţi-l pe Kenji" - şi l-a implorat pe şeful guvernului nipon să colaboreze cu autorităţile iordaniene pentru a îi salva fiul.

Safi al-Kaseasbeh, tatăl ostatecului iordanian, a lansat un apel către autorităţi să "îndeplinească cererile" grupării ISIL, pentru a obţine eliberarea acestuia.

Mai multe sute de persoane, printre care şi rudele pilotului iordanian, s-au adunat marţi seară în faţa biroului premierului de la Amman, cerând autorităţilor să dea curs cererilor ISIL şi să o elibereze pe al-Rishawi, pentru a salva viaţa tânărului pilot.

Un membru al parlamentului Iordaniei a declarat că ţara sa poartă negocieri indirecte cu teroriştii pentru eliberarea ostatecilor.

Localizare: 

Geolocation is 35.7090259, 139.7319925