Publicat: 22 Mai, 2017 - 20:10
Share

ICR Bruxelles susține participarea formației de jazz Bega Blues Band la Festivalul Brussels Jazz Weekend (26-28 mai). Bega Blues Band, condusă de Johnny Bota, va prezenta albumul 'Brassica Soup' într-un concert, susținut în aer liber, în Place du Grand Sablon, la 27 mai.

Albumul 'Brassica Soup', lansat în 2015, a fost foarte bine primit de critica de specialitate și de public.

'Admirabil scăldat în rădăcinile genului', 'o fuziune generoasă de ethos popular românesc și de jazz transatlantic, într-un amestec cu cantitatea potrivită de funk, condimentat în mod unic prin vocea Mariei Chioran în exprimarea artistică a patrimoniului muzical românesc.' descrie Central and Eastern European London Review la lansarea CD-ului pe scena londoneză.

Bega Blues Band, cu Johnny Bota (bas), Mircea Bunea (chitară), Toni Kühn (clape), Maria Chioran (voce), Lucian Nagy (instrumente de suflat) și Vasile Dolga (baterie), este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Bela Kamocsa și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Brașov.

'Muzica adevărată este o sintagmă prețioasă și oarecum exclusivistă. Nu suntem, nicicare dintre noi, în posesia monopolului asupra gustului estetic absolut. Curentele variază, stilurile se schimbă rapid, 'puriștii' riscă să devină prea rigizi și desueți. Ceea ce putem face este să menținem pretențiile noastre ridicate față de exprimarea artistică autentică' declară Johnny Bota într-un interviu acordat publicației Arta Sunetelor, în 2010.

Prezent în numeroase festivaluri naționale și internaționale de gen, trupa Bega Blues Band a susținut turnee în Transilvania, în cluburi de jazz din București, din Germania — München, Augsburg sau Schwabisch Hall.

Brussels Jazz Weekend, recunoscut ca Brussels Jazz Marathon (până în 2016), rămâne unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din Belgia. Ediția de anul acesta va găzdui 700 de artiști care vor susține 250 de concerte live desfășurate în 50 locații diferite din Bruxelles, spații convenționale sau în principalele piețe centrale ale orașului. Bruxelles-ul devine capitala europeană a jazz-ului și va fi conectat pentru trei zile consecutive la ritmurile particulare ale jazz-ului, blues-ului și funk-ului.

Proiectul se înscrie în strategia Institutului Cultural Român de promovare a artiștilor români consacrați și a jazz-ului, ca expresie a creativității și a diversității.

Intrarea liberă

Dată: sâmbătă, 27 mai, de la ora 19:45 la ora 21:00

Loc: Place du Grand Sablon, 1000 Bruxelles