Publicat: 11 Mai, 2017 - 16:41
Share

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 11 mai a.c., la Palatul Cotroceni, pe Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În cadrul întrevederii, temele de discuție au vizat Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, aderarea României la Spațiul Schengen, dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene și gestionarea procesului de negociere privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De asemenea, au fost abordate chestiuni legate de prioritățile politice ale României pe perioada exercitării Președinției Consiliului UE din primul semestru al anului 2019.

Președintele României i-a mulțumit domnului Juncker pentru faptul că a dat curs invitației sale de a vizita țara noastră, pentru prima dată în calitate de Președinte al Comisiei Europene și într-un moment cu dublă semnificație, împlinirea a 10 ani de la aderarea României la UE, precum și celebrarea Zilei Europei.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că România dorește să își imprime în mod semnificativ viziunea sa profund pro-europeană în cadrul reflecției privind viitorul Uniunii și a reiterat poziția noastră de principiu potrivit căreia numai o Uniune puternică, unită, solidară, incluzivă și mai aproape de cetățenii săi este răspunsul pentru viitorul proiectului european.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul ferm al României de a se implica în consolidarea proiectului european. În acest sens, a menționat că exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră, în primul semestru din 2019, va reprezenta pentru România o mare oportunitate de a avea un rol important în configurarea viitorului Europei.

Președintele României s-a poziționat ferm împotriva unei Uniuni cu mai multe viteze sau a cercurilor concentrice, argumentând că astfel de formule nu ar contribui la consolidarea proiectului european, ci la fragmentarea acestuia.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța unei mai bune comunicări la nivel european a realizărilor fundamentale ale Uniunii, a avantajelor de a face parte din marea familie europeană, pentru a contracara forțele eurosceptice.

Președintele Comisiei Europene a remarcat că, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut progrese semnificative, beneficiile aderării fiind vizibile în toate domeniile, inclusiv în viața de zi cu zi a cetățenilor.

Domnul Jean-Claude Juncker a evocat momentul semnării Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană din 25 aprilie 2005, la Luxembourg, când a avut onoarea să fie unul dintre semnatarii documentului.

Președintele Comisiei Europene a reiterat angajamentul de a finaliza Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România în cursul mandatului actualei Comisii. Oficialul european a subliniat, totodată, că această decizie va fi luată pe baza îndeplinirii de către autoritățile române a celor 12 condiționalități cuprinse în ultimul raport al Comisiei și că nu vor mai exista condiționalități suplimentare.

Domnul Jean-Claude Juncker s-a pronunțat ferm în favoarea aderării României la Spațiul Schengen, având în vedere că statul român a îndeplinit toate condițiile care se impun.