Publicat: 3 Februarie, 2016 - 14:08
Share

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, s-a adresat participanților la Forumul Societății Civile, eveniment organizat la New York de către Comitetul Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare Socială, Fundația Friedrich Ebert și Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU. Intervenția diplomatului român a avut loc în sesiunea plenară, alături de cea a Sub-Secretarului General al ONU pentru Afaceri Economice și Sociale, domnul Wu Hongbo.

Cu această ocazie, Reprezentantul Permanent al României a reafirmat importanța rolului pe care societatea civilă îl joacă în procesul de dezvoltare socială și a salutat includerea pe agenda Forumului a aspectelor privind inegalitatea și dimensiunea socială a Agendei 2030.

În calitate de președinte al celei de a 54-a sesiuni a Comisiei pentru Dezvoltare Socială (CSocD), care își va începe lucrările la 3 februarie 2016, a încurajat reprezentanții societății civile să participe activ la lucrările CSocD, aceasta fiind prima sesiune a unei comisii funcționale a ECOSOC, după adoptarea Agendei 2030.

Ambasadorul Ion Jinga a punctat, totodată, necesitatea unor parteneriate de substanță cu societatea civilă, atât la nivel național, cât și internațional, dând ca exemplu situația din România:

'Societatea civilă constituie un partener indispensabil în promovarea unor politici sociale eficiente, care să înlăture barierele ce împiedică participarea plenară a persoanelor vulnerabile la viața socială, economică, culturală și politică a societății. Decidenții politici nu pot aprecia întotdeauna dimensiunea impactului politicilor pe care le adoptă, însă activiștii societății civile pot face acest lucru, furnizând astfel instrumente utile pentru monitorizare și reacție din partea beneficiarilor acestor politici. În România, autoritățile cooperează strâns cu societatea civilă, atât la nivel național cât și internațional. Participarea cetățenilor la realizarea politicilor publice a fost consacrată prin înființarea Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic. În plan internațional, România susține implicarea societății civile în formularea priorităților la nivelul ONU, pentru ca prin intermediul societății civile să putem auzi vocile a milioane de oameni de pe tot globul. Parteneriatul dintre Stat și Societatea Civilă nu a fost niciodată mai important ca acum, deoarece Agenda 2030 nu poate fi transpusă în practică decât împreună. Statul și Societatea Civilă pot și trebuie să fie parteneri în construirea viitorului pe care ni-l dorim cu toții. Parafrazându-l pe Rudyard Kipling, putem, eventual, găsi milioane de motive să eșuăm în construirea acestui parteneriat, dar nici măcar o singură scuză.'

Comunicat de presă - Misiunea Permanentă a României la ONU