Publicat: 7 Mai, 2015 - 12:12

România se află, încă, printre țările Uniunii Europene cu o rată de colectare raportată la Produsul Intern Brut /PIB/ destul de scăzută, de circa 32%, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Enache Jiru, într-o conferință de specialitate.

"Perioada dintre 2012 până la ora actuală reprezintă o perioadă de consolidare fiscală. Anul trecut, deficitul față de cel prognozat de noi, de 2,2% în termeni de cash, a fost de 1,5%. Anul acesta, deficitul va fi destul de consolidat, iar ținta este de 1,8% în termeni cash și 1,45% în termeni europeni, cum numim noi în European Standards Accounts /ESA/. România încă se află printre țările Uniunii Europene cu o rată de colectare raportată la Produsul Intern Brut /PIB/ destul de inferioară, de circa 32%. Vom continua într-un program de consolidare și administrare fiscală, cel pe care ANAF îl desfășoară prin reorganizarea sa și campania antifraudă, ale cărei rezultate din punct de vedere al creșterii veniturilor programate se văd. (...) Am avut o creștere față de program de 0,5% în PIB din colectarea veniturilor, adică suplimentar circa 3,5 miliarde lei în primul trimestru față de program. Situația la prezent, în trimestrul I, arată că ne aflăm pe surplus bugetar din motive de nerealizare a unor investiții, cu toate că programul era să fim în deficit, anul acesta, de 1,45% în ESA. Avem trei motoare mari de creștere economică: exporturile, consumul privat și investițiile, cu doi mari potențiali investitori, respectiv statul și mediul privat. Creșterea economică este prognozată la 2,8%, în acest an', a declarat Jiru.

Enache Jiru apreciază că reducerea TVA la alimente ar produce "un surplus".

"Pentru anul viitor, surplusul din Codul fiscal ca și contribuție la creșterea economică este de 0,5 — 0,8% față de ținta stabilită. Bugetul pe 2015 a fost construit pe creșterea economică de 2,8%. Economia românească se află pe un trend crescător, la ora actuală", a mai spus secretarul de stat din MFP.