Publicat: 18 Martie, 2012 - 15:59
Share

Parlamentarii germani l-au ales duminică pe Joachim Gauck în funcţia de preşedinte al Germaniei. Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului, camera inferioară a parlamentului, a anunțat că Joachim Gauck a obţinut 991 de voturi în adunarea federală a parlamentarilor naţionali şi regionali.
Contracandidata sa jurnalista Beate Klarsfeld a obţinut 126 de voturi.
Joachim Gauck, un pastor fost militant pentru drepturile omului în fosta Republică Democrată Germană (RDG) va fi următorul preşedinte german, a declarat cancelara Angela Merkel pe data de 20 Februarie.
 
 Joachim Gauck are 72 de ani.
 
  Uniunea Creştină (CDU/CSU) a Angelei Merkel şi aliatul său liberal (FDP), Partidul social-democrat (SPD) şi Verzii dețin majoritatea pentru ca Gauck să fie ales președinte.
 
 Preşedintele Germaniei şi-a anunţat, Vineri, demisia. Christian Wulff a luat această decizie din cauza unui scandal de corupţie în care este implicat. Wulff este acuzat că ar fi profitat de poziţia sa de şef al Guvernului din Saxonia Inferioară pentru a obţine avantaje financiare pe care a încercat ulterior să le ascundă.
 
Christian Wulff, în cazul căruia Parchetul din Hanovra (nordul Germaniei) a cerut Joi (16 Februarie) ridicarea imunităţii în urma suspiciunilor de prevaricaţiune, a anunţat că va face o declaraţie la ora locală 11.00 (12.00, ora României), la castelul Bellevue din Berlin. Cancelarul Angela Merkel urmează să susţină o conferinţă de presă.
 
Preşedintele german a fost atacat fără menajamente pentru că a ascuns un împrumut, a profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor.
 
 În Germania, funcţia preşedintelui este în principal onorifică, însă acesta este o autoritate morală.