Publicat: 23 Noiembrie, 2015 - 19:06
Share
Din partea Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca

Cu o zi înainte de concertul pe care îl va susţine în premieră la Cluj-Napoca, marelui tenor Jose Carreras îi va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa va avea loc pe 28 Noiembrie, de la ora 17.00. „Pentru o asemenea personalitate mi s-a părut un gest absolut firesc şi mie, şi Senatului Academiei de Muzică să propunem acordarea acestui titlu de Doctor Honoris Causa, lucru care a fost acceptat”, a declarat Vasile Jucan, rectorul academiei.

Faimosul tenor va concerta în premieră la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă, pe 29 Noiembrie, de la ora 19.00. Numele evenimentului este „The Very Best Of The Legendary Tenor José Carreras”, cuprinde celebre melodii ale perioadei "Belle Epoque", cunoscute arii de operă, operetă, musicaluri şi face parte din turneul mondial al artistului, numit „A Life In Music”. Pentru concertul de la Cluj-Napoca, marele tenor a ales să colaboreze cu Filarmonica de Stat „Transilvania”, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” urmând a fi dirjiată de însuşi nepotul celebrului tenor, David Gimenéz.

Jose Carreras a fost denumit de criticii de gen ca fiind tenorul cu cea mai frumoasă voce a zilelor noastre, ocupând un loc privilegiat în lumea muzicii. Carreras a început să cânte la vârsta de 8 ani, când a interpretat cunoscuta arie din "Rigoletto", de Giuseppe Verdi, "La donna e mobile", piesa care va rămâne una dintre favoritele repertoriului său. Cariera sa muzicală a avansat rapid şi s-a conturat prin debutul timpuriu pe scenele celor mai prestigioase teatre şi festivaluri, incluzând Scala din Milano ('Bal Mascat', 1975), Opera Metropolitană din New York ('Tosca', 1974), Opera din San Francisco ('La Boheme', 1973), Opera de Stat din Viena ('Rigoletto', 1974), Royal Albert Hall din Londra ('Traviatta', 1974), Opera din Munchen ('Tosca', 1974) şi multe altele... Repertoriul său include peste 60 de piese de operă, cele mai importante fiind: Tosca, Werther, Don Carlo, Carmen, Forţa Destinului, I Pagliacci, Elixirul Iubirii, La Boheme şi Bal Mascat. Cariera sa cuprinde şi înregistrări cu mari artişti ce au performat în afara ariei muzicii clasice: Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour, Sarah Brightman şi mulţi alţii. Concertele celor "3 Tenori", ţinute în compania lui Placido Domingo si a lui Luciano Pavarotti au devenit deja legenda, având un impact nemaiîntâlnit în lumea operei: un public internaţional de peste două miliarde de oameni.

Alături de activitatea muzicală, Jose Carreras este recunoscut şi pentru eforturile sale umanitare, îndreptate în special spre tratarea leucemiei: începând cu 1998, Jose Carreras patronează "Fundaţia Internaţională împotriva Leucemiei - Jose Carreras". Printre numeroasele premii şi distincţii naţionale şi internaţionale acordate celebrului tenor atât pentru activitatea muzicală cât şi pentru activităţile sale umanitare, se numără premiul Sir Lawrence Olivier, Comandor al Ordinului de Arte şi Cavaler în Ordinul Legiunii de Onoare al Republicii Franceze şi Marea Cruce a Cavalerului a Republicii Italiene, titlul de Director Muzical al renumitelor Jocuri Olimpice organizate la Barcelona, un premiu Grammy si multe altele...

Cei ce doresc să îl asculte live pe tenorul cu cea mai frumoasă voce a zilelor noastre îşi pot achiziţiona bilete de la Sala Polivalentă, de la Magazinele Flanco, Librariile Librarium, Magazinele Domo, Germanos, Vodafone, Orange, Carrefour, Cora, Iulius Mall. Cei ce doresc sa comande biletele online, o pot face de pe BILETOO.ro, BLT.ro, BILET.ro, BILETE.ro, MYTICKET.ro sau EVENTIM.ro.

Concertul Jose Carreras va avea loc pe 29 Noiembrie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.