Publicat: 23 Octombrie, 2013 - 10:39
Share

Judecătorii Curţii Constituţionale discută miercuri sesizarea făcută de președintele Traian Băsescu cu privire la modifiările aduse Legii referendumului.

update 12:20 CCR a amânat discuţia pe sesizarea preşedintelui Băsescu privind Legea referendumului

Curtea Constituţională a României a amânat pentru 14 noiembrie analizarea sesizării preşedintelui privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse legii referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi în liste.
 

Preşedintele Traian Băsescu a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în 21 septembrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Preşedintele Traian Băsescu a arătat în sesizare că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor articolului 1, alineatul 3 din Constituţie, potrivit cărora "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate".

Băsescu susţine că ar trebui ca legea să prevadă că pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 % plus unu.